Boerenprotest tegen overvloedig gebruik bestrijdingsmiddelen op transgene sojavelden

We zijn geen insecten, we laten ons niet vergassen, zo klinkt het protest van kleine boeren in de stad General Resquín in het zuiden van Paraguay. De landbouwbevolking weert zich tegen de constante vergiftiging met chemicaliën en kan daarbij rekenen op de steun van president Nicanor Duarte Frutos. Landbouwexperts minimaliseren het probleem.



De Duitse, Japanse en Braziliaanse eigenaars van grote plantages met
transgene soja in Paraguay krijgen het verwijt dat ze bijzonder slordig omspringen met bestrijdingsmiddelen. De slachtoffers zijn kleine boeren die op een stuk grond van twee tot tien hectaren in het levensonderhoud van hun familie proberen te voorzien. Sommigen hebben zelfs helemaal geen grond. Hoewel transgene soja in Paraguay nog steeds verboden is, wordt tachtig procent van het anderhalf miljoen hectare grote soja-areaal met genetisch gewijzigd zaad ingezaaid.

Het boerenprotest klinkt steeds luider. Begin december slaagden de bewoners van Cororó’i in het zuidelijke departement San Pedro erin een sproeivliegtuig aan de grond te houden. Het stuk grond in kwestie was eigendom van de voormalige president Juan Carlos Wasmosy (1993-1997). De huidige president, Nicanor Duarte Frutos, heeft rechters en openbare aanklagers bedreigd met sancties wanneer ze niets ondernemen om een de vernieling van de natuurlijke rijkdom en de gezondheid van het volk te stoppen.

Robert Rolón reist door het binnenland van Paraguay om boeren en dokters bewust te maken van de gevaren. Dit is in de eerste plaats een milieu- en gezondheidsprobleem, zegt Rolón, Men zegt dat transgene gewassen minder chemicaliën nodig hebben, maar dat klopt niet. In Paraguay steeg de verkoop van dergelijke producten met 820 procent sinds 1996.

Landbouwingenieur Carlos Tallone vindt dat het probleem schromelijk wordt overdreven. Iedereen gebruikt ongeveer dezelfde, toegelaten chemicaliën. Ze worden op kleine schaal en in kleine dosissen ingezet en zijn veel minder giftig dan vroeger. De toestand was veel erger tien jaar geleden, op het hoogtepunt van de campagne om kleine boeren katoen te laten kweken. Nooit kregen de boeren zoveel vergif binnen als in de tijd van het katoen zegt Tallone, Hier en daar worden die producten nog steeds gebruikt.

Ook voorlichter Rolón moet toegeven dat de katoenteelt voor problemen zorgt. Tijdens de sproeitijd verviervoudigt het aantal spontane abortussen bij vrouwen van katoenboeren. Een deel van het probleem is dat de dokters op het platteland niet genoeg vakkennis hebben om vergiftigingssymptomen te herkennen. Het ontbreekt ook aan de nodige technische uitrusting om bloedonderzoek te doen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.