Boete mijnbedrijf schiet milieuorganisaties in verkeerde keelgat

De boete die het Canadese mijnbedrijf Barrick Gold in Chili kreeg, is Chileense milieuorganisaties in het verkeerde keelgat geschoten.

Barrick Gold, een Canadese multinational, kreeg een boete van 12,5 miljoen euro voor zijn omstreden mijn Pascua Lama in de Andes, op de grens tussen Chili en Argentinië. De goud-, zilver- en kopermijn heeft de Chileense milieunormen zwaar overtreden, zegt de overheid.

Dat de mijn enkel een boete krijgt, vinden milieuorganisaties “misdadig”. De boete gaat voorbij aan de vele klachten die het project al meer dan tien jaar krijgt, zeggen ze. “Als je zo’n project voor het overige ongemoeid laat in het hoge deel van de Andes en zijn gletsjers, dan is dat misdadig”, zegt Lucio Cuenca, directeur van het Latijns-Amerikaans Observatorium voor Milieuconflicten. “Er bestaan antecedenten van milieuvergunningen die volledig worden ingetrokken.”

Gletsjers krimpen

De rechter had in april de goudmijn tijdelijk stilgelegd. De productie moest dit jaar beginnen.

Het Pascua-Lamaproject wordt gerealiseerd op 4000 meter hoogte, in de noordelijke Huascovallei, waar drie gletsjers tienduizenden kleine boeren van water voorzien. Volgens tegenstanders kunnen de activiteiten van Barrick Gold de inkrimping van de gletsjers versnellen en kan de cyanide die het bedrijf voor de goudwinning gebruikt, het smeltwater vervuilen.

Volgens Cuenca is er sprake van illegale activiteiten en van zware vervuiling van het grondwater.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2886   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift