Bogota eerste Boekenhoofdstad in Latijns-Amerika

Voor het eerst is een Latijns-Amerikaanse stad uitgeroepen tot Wereld Boekenhoofdstad. De Colombiaanse hoofdstad Bogota wil de gelegenheid dit jaar aangrijpen om een uitstervende gewoonte te promoten: lezen. In 2008 wordt Amsterdam Boekenhoofdstad.
De Colombiaanse regering richt zich op de 6,8 miljoen inwoners van Bogota. Onder hen is lezen geen populaire bezigheid is. Zesenvijftig procent van de 42 miljoen Colombianen raakt vrijwel nooit een boek aan, blijkt uit een recent onderzoek naar leesgewoonten van de Colombianen.

Volgens Germán Rey, medeauteur van het onderzoek, is het aantal lezers de afgelopen vijf jaar gedaald, terwijl het aantal internetgebruikers toenam van 4,9 procent in 2000 tot 11,9 procent in 2005.

Hoewel de studie geen gedetailleerde cijfers geeft over het leesgedrag in Bogota, is bekend dat de stad de grootste concentratie lezers en boekenkopers in het land heeft. Van hen koopt 35 procent boeken voor studie, 30,8 procent uit nieuwsgierigheid of interesse en 16,6 procent voor amusement.

Bogota is met 2,5 procent de stad met het minste analfabetisme in Colombia. Het nationale gemiddelde is 7,6 procent. In de provincie Chocó is het analfabetisme met 20,1 procent het hoogst, blijkt uit cijfers van het ministerie van Onderwijs.

Colombia introduceert naar aanleiding van de keuze van Bogota als Wereld Boekenhoofdstad diverse programma’s om lezen te bevorderen. De officiële startdatum van de projecten is 23 april van dit jaar, als de Spaanssprekende landen de Dag van de Spaanse Taal vieren. Die dag werd ingesteld ter herdenking van Miguel Cervantes, auteur van de klassieker Don Quichote de La Mancha.

Op die dag zal Bogota een belangrijke bladzijde in de geschiedenis omslaan, zegt Ana Roda, hoofd literatuur van het Cultuur en Toerisme Instituut. “Van een goedgelezen stad willen we een lezende stad worden.”

De activiteiten om lezen te promoten, moeten na 2007-2008 worden voortgezet, zegt Roda. De Unesco verkoos Bogota als boekenhoofdstad boven kandidaten als Amsterdam, Coimbra (Portugal), Wenen, Dublin en Rosario in Argentinië). De Unesco heeft Amsterdam aangewezen als boekenhoofdstad voor 2008.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3153   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift