Bogota gaat achter Britse en Spaanse connectie van Colombiaanse rebellen aan

De Colombiaanse minister van Defensie Marta Ramírez heeft aangekondigd dat haar regering binnenkort de hulp zal inroepen van Groot-Brittannië en Spanje om na te gaan of het linkse FARC-rebellen steun krijgen van gewapende groepen uit die landen. Bogota gelooft dat de FARC gesofisticeerde technologie in handen heeft gekregen via de Baskische afscheidingsbeweging ETA en/of het Noord-Ierse IRA.De Colombiaanse regering hoopt dat de samenwerking een einde kan helpen maken aan een recente golf van bomaanslagen. Vorige week raakten daarbij Bogota meer dan 90 mensen gewond.

De hulp uit Londen en Madrid zou de Colombiaanse ordediensten ook beter in staat moeten stellen de springladingen onschadelijk te maken die de rebellen steeds kwistiger inzetten. Vorige vrijdag raakte senator Germán Vargas zwaargewond bij een bomaanslag in Bogota. Bijna gelijktijdig ontplofte een bom in een hotel in het centrum van de hoofdstad dat veel door parlementsleden uit andere delen van het land wordt gebruikt. Daarbij raakten 30 mensen gewond. Vorige week maandag vielen er nog twee keer meer gewonden bij een bomaanslag tegen een politiekantoor in het noordwesten van Bogota.

De Colombiaanse ordediensten hebben al sinds augustus 2001 sterke vermoedens dat de FARC technologische assistentie krijgt van het IRA en/of de ETA. Toen werden in Bogota drie Ieren aangehouden waartegen nu een proces loopt omwille van vermeende banden met de FARC. Colombiaanse veiligheidsexperts denken dat de rijke rebellenbeweging veel geld over heeft voor de expertise die het IRA de voorbije decennia heeft opgebouwd in het gebruik van wapens en explosieven in een stedelijke omgeving. De FARC waren tot voor kort vooral op het platteland actief, maar kiezen de laatste tijd ook steeds meer doelwitten in de steden.Xml=2

REF.: LA IP

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2886   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift