Bolivariaanse revolutie overstijgt Venezuela

De Bolivariaanse revolutie in Venezuela zet zich door nu een meerderheid van de Venezolanen hun fiat gegeven hebben aan president Chávez om zich in 2012 kandidaat te stellen voor een derde ambtstermijn. Alma De Walsche legt in het Radio 1-programma Feyten of Fillet uit waar die Bolivariaanse revolutie vandaan komt.

  • Alma De Walsche Simon Bolivar Alma De Walsche

Wat is de Bolivariaanse revolutie eigenlijk?

Alma De Walsche: Het Bolivariana verwijst naar Simon Bolivar, en dat was eigenlijk een vrijheidsstrijder die van Venezuela afkomstig is en gesitueerd moet worden in het begin van de 19e eeuw. Simón Bolivar voerde de legers aan voor de onafhankelijkheid van Venezuela van Spanje. Venezuela is onafhankelijk geworden rond de periode dat België onafhankelijk geworden is, in 1830.

Hoe komt het dan dat Venezuela niet Bolivia genoemd? Hij heeft heel Latijns-Amerika onafhankelijk gemaakt?

Samen met José de San Martín  heeft hij heel Latijns-Amerika onafhankelijk gemaakt. Maar Bolivar was verantwoordelijk voor Venezuela, Colombia, Ecuador tot Bolivia. Hij is het grote icoon van Chávez. Hij ziet zijn droom, de Bolivariaanse revolutie, als iets dat Venezuela overstijgt. Zijn droom is de revolutie uit te spreiden over de rest van Latijns-Amerika.

En wat bedoelt hij dan met die revolutie?

Hij noemt dat het socialisme van de 21ste eeuw. Hij heeft die term voor het eerst gelanceerd tijdens het Wereld Sociaal Forum in Porto Allegre in januari 2003. Hoe hij dat ziet, is net een heel moeilijk thema, want niemand weet precies wat de exacte invulling moet zijn van het socialisme van de 21ste eeuw. Het zal verschillend zijn van dat van de 20ste eeuw, zegt men, en wat Chávez daar allemaal aan het instoppen is, dat is eigenlijk een experiment in Venezuela.

De echte Bolivariaanse revolutie, was eigenlijk een gewapende revolutie. Daar verwijst hij niet naar?

Niemand weet precies wat de exacte invulling moet zijn van het socialisme van de 21ste eeuw.
Dat is ook één van de discussiepunten, want onlangs heeft hij de naam van het leger in Venezuela veranderd in Força Bolivariana. Het leger moet nu niet alleen meer moeten in dienst staan van het nationale territorium maar ook van de Bolivariaanse revolutie. Tegelijkertijd loopt er een plan om een soort eigen Zuid-Amerikaans leger op te richten. Ik denk dat de buurlanden op die manier wat wil ondervangen dat er expliciet alleen vanuit Venezuela Bolivariaanse stoottroepen zouden opgericht worden.

Maar op het moment dat Chávez een geweldige binnenlandse overwinning haalt, verwijst hij heel duidelijk naar de buitenlandse politiek?

Dat is niet nieuw en al langer aan de gang. Heel zijn visie om het Bolivariaanse project waar te maken, daar tegenover staat dus ook de ALBA (Alternativa Bolivariana para las Américas), een soort socialistisch gerichte handelsovereenkomst, een economisch-sociaal project met op de eerste plaats Cuba, en bij uitbreiding Bolivia, Ecuador, Nicaragua en Honduras. Dat gaat over sociaal gerichte handelsakkoorden.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2623   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift