Bolivia beticht VS van "destabilisering"

De Boliviaanse minister Juan Ramón Quintana stelt zich vragen bij de financiële steun van het Amerikaanse Agentschap voor Internationale Ontwikkeling (USAID). Hij beschuldigt de Verenigde Staten ervan hulporganisaties, opiniemakers en journalisten te betalen om het land te destabiliseren.
Minister Quintana heeft de “verraders” zelfs bij naam genoemd. De personen in kwestie reageren verrast. “De minister bestempelde mij, samen met andere Bolivaanse burgers, als een verrader. Bedankt”, schrijft de voormalige prefect van het departement Santa Cruz, Carlos Hugo Molina, op zijn blog. “Hoe komt het dat mensen die vechten voor een beter land, afgeschilderd worden als verraders?”, vraagt journaliste Rosa Jiménez Cano  zich af op haar weblog.
Politoloog Miguel Centellas schrijft dat de Boliviaanse regering wilde terugslaan na een door de oppositie geleide 24-uren-staking op 28 augustus in verschillende Boliviaanse steden. “Maar het lijkt onwaarschijnlijk dat de regering het vertrouwen kan terugwinnen door een publieke heksenjacht te starten”, vindt Centellas.
De woordvoerder van de Amerikaanse regering, Tom Casey, ontkende tijdens zijn dagelijkse persbriefing in Washington dat er ontwikkelingssteun naar politieke projecten zou gaan: “Met de fondsen steunen we humanitaire projecten. Het is absoluut niet correct dat de Verenigde Staten de fondsen gebruiken om de politiek te beïnvloeden of om de regering omver te werpen.”
Bolivia krijgt elk jaar zo’n 88 miljoen euro hulp van de VS.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.