Bolivia: "Coca is geen cocaïne"

In de komende maanden buigen diplomaten bij de Verenigde Naties zich over de cocaproductie in de Andesregio in Latijns-Amerika. Is coca een gevaarlijke drug die strikt gereguleerd moet worden of behoort het gebruik ervan - zoals Bolivia beweert - tot de inheemse culturele tradities?

De Verenigde Staten en sommige van zijn Europese bondgenoten zien cocablad als een narcotische substantie. Zij vinden dat de productie ervan verboden moet worden. De Boliviaanse regering is het daar niet mee eens. Die roept op tot amendering van artikel 49 van het anti-narcotica-verdrag van de VN, waarin de productie van coca als illegaal wordt betiteld.

De Boliviaanse president Evo Morales heeft diverse malen verklaard dat “coca geen cocaïne” is. Voor indianen in de Andes is het kauwen op cocabladeren een eeuwenoude traditie. De inheemse gemeenschappen beschouwen cocablad als een bron van energie en voedingsstoffen. Bovendien heeft het gebruik ervan een sociale functie.

Verschillende Europese landen en de Verenigde Staten zien coca echter als een gevaarlijk drug, omdat cocaïnegebruik in tot problemen leidt in die landen.

Cocaïnegebruikers

Experts zeggen dat het moeilijk is om cijfers over het exacte aantal cocaïnegebruikers in de  VS te krijgen. Ze schatten echter dat zo’n drie tot vier miljoen mensen verslaafd zijn.

Cocaïne is een geraffineerde, geconcentreerde vorm van coca-extract die vermengd wordt met bepaalde chemicaliën. Het gebruik ervan leidt tot hyperactiviteit en euforie, maar in hoge doses kan het leiden tot paranoia, wanen en verslaving.
 
De Verenigde Staten proberen al jaren de strijd tegen drugs uit te breiden naar de Andesregio waar coca verbouwd wordt, maar tot nu toe met weinig succes.

Uit een recent rapport van de International Narcotics Control Board (INCB) blijkt dat wereldwijd in veel gevallen corrupte ambtenaren samenwerken met drugssmokkelaars. De Verenigde Staten zijn daarin geen uitzondering.

Bolivia zegt dat het effectief optreedt tegen illegale cocaïnehandel. Het land zou zich houden aan de INCB-regels, maar de VS blijven het oneens met standpunt van La Paz dat het kouwen van cocabladeren legaal is.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.