Bolivia krijgt nieuwe grondwet

Zo’n vier miljoen Bolivianen hebben zondag in een referendum de nieuwe Boliviaanse grondwet met 60 procent van de stemmen goedgekeurd. Dat blijkt uit verschillende exit polls.
De nieuwe grondwet moet economische gelijkheid en sociale rechtvaardigheid brengen in Bolivia, het armste land in Latijns-Amerika, waar de inheemse bevolking lang gemarginaliseerd is. Van de negen miljoen Bolivianen zijn er ongeveer 5,4 miljoen van indiaanse afkomst.
‘Eigenlijk was iedereen er al van overtuigd dat de grondwet met een onbetwistbare gewone meerderheid zou goedgekeurd worden’, meldt MO*wereldblogger Gilberto Pauwels. ‘De vraag was eerder met hoeveel procent. Dat is belangrijk, vooral in de verschillende departementen. De regering hoopte eigenlijk een twee derde meerderheid te behalen.’
Eigenlijk was iedereen er al van overtuigd dat de grondwet met een onbetwistbare gewone meerderheid zou goedgekeurd worden.
Aanvankelijk wilde de Bolivaanse president Evo Morales zijn grondwetsontwerp rechtstreeks aan het volk voorleggen, maar na een negatief advies van het Nationaal Electoraal Hof legde de Bolivaanse president zijn constitutionele project eerst voor aan de verenigde kamers van het Boliviaanse parlement. Die keurde de grondwetswijziging goed, waarna het parlement op 21 oktober er nog enkele aanpassingen aan deed.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.