Boliviaanse mijnwerkers krijgen concurrentie van vrouwen

Eeuwenlang was de ontginning van mineralen verboden terrein voor vrouwen in Bolivia. Vrouwen jagen de mineralen weg, zeggen mannen er nog steeds. Maar nu  eisen vrouwen hun plaats op in de coöperaties voor zilver- en tinwinning.


Lange tijd mochten vrouwen geen lid en aandeelhouder worden van de vele mijnbouwcoöperaties, zegt José Antonio Condori, auteur van een boek over de geschiedenis van de Boliviaanse coöperaties. En als de man overleed, kon de vrouw de coöperatie-aandelen niet erven. De aandelen gingen dan naar de oudste zoon. Had de vrouw geen zonen, dan verloor het gezin de aandelen.

Verzamelaar van mineraalresten

Vrouwelijke mijnwerkers werken tot veertien uur per dag in diepe tunnels, met het kauwen van cocabladeren en het roken van sigaretten zonder filter als enige soelaas tegen de vermoeidheid.

Coöperatiebesturen lieten vrouwen lange tijd enkel toe als “palliri”, als verzamelaar van mineraalresten tussen de rotsen waaruit al erts is gewonnen.

Er kwam wel een vrouwensecretariaat in de Nationale Federatie voor Mijnbouwcoöperatieven (Fencomin), maar ook daar kwam een man aan het hoofd, zegt Cecilia Molina, coördinator gezinnen van het Centrum voor Mijnbouwpromotie (Cepromin). “Ze moesten hun eigen secretariaat in de organisatie van coöperaties veroveren.”

In 2001 behaalden de vrouwen een eerste echte overwinning toen ze volwaardig lid mochten worden van de coöperaties. In de regio Chorolque, in het departement Potosí, is er nu zelfs een coöperatie van tweehonderd vrouwen die geen mannen toelaat.

Recht op pensioen

Ondanks de eerste successen zijn er nog veel hindernissen, aldus Molina. Vrouwen krijgen zones toegewezen die arm zijn in mineralen, in sommige mijnen worden ze nog steeds uitgesloten, zegt ze.

Molina wijst de vrouwelijke mijnwerkers via workshops op hun rechten. Het lidmaatschap van een coöperatie “kent hen het eigenaarschap toe van de productiemiddelen, zonder bazen” en ze hebben ook recht op een pensioen, zegt ze.

Door de grote internationale vraag naar mineralen en de hoge prijzen voor tin, zilver en goud, hebben Boliviaanse boeren en migranten zich de laatste jaren in coöperaties verenigd die mineralen ontginnen. Bolivia telt momenteel zo’n 650 mijnbouwcoöperaties, met 62.000 leden – 75.000 met de arbeiders zonder aandelen erbij. Ze ontginnen vooral tin, wolfram, zilver, zink en goud.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.