Bombardementen in Birma rijten oude etnische wonden open

Een harde militaire campagne tegen Kachinrebellen in het noorden van Birma (Myanmar) strooit zout in oude etnische wonden.

  • Chaiwat Subprasom / Reuters Etnische Kachin protesteren voor de ambassade van Myanmar in Bangkok tegen de bombardementen van vorige week. Chaiwat Subprasom / Reuters

De voorbije weken was de regio getuige van een van de meest hevige gevechten in het decennialange conflict. Regeringstroepen lijken vastberaden om het hoofdkwartier van de het Kachin Onafhankelijkheidsleger (KIA) in de grensstad Laiza in te nemen. Voor het eerst worden daarbij helikopters en gevechtsvliegtuigen ingezet.

De militaire campagne is een duidelijk signaal aan andere etnische rebellengroepen in het land die momenteel een staakt-het-vuren met de regering afgesproken hebben. In een verklaring stelde de UNFC, een koepelorganisatie van twaalf van die groepen, dat ook zij zich bedreigd voelen. De UNFC roept de verschillende rebellengroepen op om eenheid te tonen, omdat ze anders een voor een vernietigd zouden worden.

Volgens de Birmaanse overheid braken de gevechten uit toen trucks van het leger, die voedsel wilden brengen naar de stad, tegenghouden werden door rebellen. Maar onafhankelijke waarnemers wijzen erop dat de voorbereidingen voor het offensief al maanden bezig zijn, en dat zware wapens naar het gebied vervoerd werden. Voor de overwegend christelijke Kachinbevolking is de timing van de aanval, net voor kerstmis, onvergeeflijk.

Aan de basis van het probleem ligt de fundamenteel verschillende visie op de organisatie van het land. De KIA en andere etnische groepen willen autonomie binnen een federale staat, terwijl de overheid zweert bij de grondwet uit 2008 die een centraal bestuur oplegt. De verschillende akkoorden tussen de regering en de etnische groepen bieden enkel een tijdelijke bevriezing van de situatie, zeggen critici, zonder duurzame oplossing voor wat in essentie een politiek conflict is. In het hele land tellen de verschillend etnische legers minstens 50.000 gewapende mannen en vrouwen.

De stilte van Aung San Suu Kyi

Sommige etnische groepen waren hoopvol toen de prominente dissidente Aung San Suu Kyi in 2010 vrijgelaten werd uit huisarrest. Ze riep op tot een tweede “Panglong Conferentie”, verwijzend naar een akkoord dat haar vader sloot met verschillende etnische minderheden in 1947. Suu Kyi’s idee kreeg bijval van verschillende etnische leiders maar werd door de overheid als verrader bestempeld. Sindsdien zwijgt ze over het thema en weigert ze een standpunt in te nemen over het escalerende conflict. Daarmee verliest ze veel steun in bij de etnische minderheden.

Het is duidelijk dat de nieuwe grondwet uit 2008 het grootste obstakel vormt voor de oplossing van het etnische conflict, en die grondwet veranderen is vrijwel onmogelijk. De belangrijkste bepalingen rond onder meer de structuur vna de staat en de militaire controle in het beslissingsproces kunnen niet veranderd worden zonder een meerderheid van 75 procent in het parlement en een nationaal referendum. In de praktijk maakt dat een grondwetswijziging zo goed als onmogelijk, omdat een kwart van de parlementsleden uit centraal benoemde militairen bestaat.

Enkel een volledig nieuwe grondwet zou de situatie kunnen ontmijnen, maar de kans dat de regering daarop ingaat is bijzonder klein, gezien het huidige offensief.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.