Bommen in India eisen minstens 18 doden

In New Delhi zijn zaterdagavond minstens 18 doden gevallen bij een reeks bomaanslagen op drukke plaatsen. Vijf bommen zijn ontploft, in minder dan een uur, op drie verschillende plaatsen. Het aantal gewonden bedraagt minstens zeventig.
De aanslagen werden in een e-mail, verstuurd naar verschillende mediaorganisaties, opgeëist door de Indiase Mujahideen. Deze organisatie is ook verantwoordelijk voor de zware bomaanslagen die Ahmedabad troffen op 26 juli waarbij meer dan vijftig doden vielen. Bronnen uit de inlichtingendiensten menen dat deze organisatie eigenlijk dezelfde is als de verbannen groepering Islamitische Studentenbeweging van India (SIMI) -al is het enige argument voor die these meestal dat de letters IM ook voorkomen in de afkorting SIMI.

Net achter Irak


De politie heeft intussen twaalf verdachten opgepakt. Bij vorige aanslagen was de politie ook snel in het oppakken van verdachten, maar tot veroordelingen kwam het niet zo snel, zelfs niet tot aanklachten.
India is de laatste jaren dikwijls het slachtoffer geweest van reeksen bomaanslagen, met veel doden tot gevolg. In mei dit jaar vielen er 63 doden bij bomaanslagen op markten in Jaipur. In juli nog vielen er 54 doden op twee dagen tijd. Op 25 juli was Bengaluru, een stad in het zuiden van het land, het doelwit. Op 26 juli werd Ahmedabad, een stad in de deelstaat Gujarat, zwaar getroffen door 22 bommen. Nog een dag later werden er in Surat, ook in Gujarat, 28 bommen onschadelijk gemaakt. Het hele land was in staat van paraatheid gebracht.
In 2007 berekende het Nationaal Instituut voor Antiterrorisme (VS) dat er tussen januari 2004 en maart 2007 meer dan 3500 doden in India vielen bij allerlei soorten terroristische aanvallen. Slechts in een land was het erger gesteld: Irak.

Meer middelen


De bomaanslagen in Ahmedabad in juli werden voorafgegaan door een e-mail, gestuurd naar verschillende nieuwskanalen. Hierin was te lezen: “Ahmedabad zal de dood zien binnen de vijf minuten. Stop het als je kan.” De e-mail werd verstuurd door de Indiase Mujahideen. De keuze voor Ahmedabad en Surat was geen toeval. In 2002 waren er hevige gevechten tussen moslims en hindoes in Gujarat. Hierbij kwamen vele moslims om het leven. In de e-mail werd hier uitdrukkelijk naar verwezen.
In het weekblad India Today van 11 augustus werden strengere wetten, een uitbreiding van het politiekorps en een beter gecoördineerde aanpak gevraagd. De kranten Hindustan Times en The Times of India sluiten zich hier nu bij aan. The Hindu schrijft dat de aanvallen “aantonen dat de Indiase politie- en inlichtingendiensten eenvoudigweg niet over de middelen beschikken die ze nodig hebben om een stedelijk terreuroffensief tegen te gaan”.
In een recent nummer toont het weekblad Tehelka echter aan dat er al draconische wetten bestaan, en dat er voor de vele aanklachten tegen SIMI-aanhangers de voorbije jaren zelden meer bewijs voorhanden was dan de “bekentenissen” van de betrokkenen die ze vaak herroepen eenmaal ze kunnen.
Mail Today vraagt de autoriteiten “de verleiding om de moslimgemeenschap te veroordelen te weerstaan”. Verleden week nog was er een onderhoud tussen de premier, Manmohan Singh, en Maulana Syed Ahmed Bukhari, het hoofd van de grootste moskee van Delhi (en het land). Die laatste kloeg over het arresteren van onschuldige moslims ‘in naam van de strijd tegen het terrorisme’.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.