Bommenreeks in Assam, India eist minstens 61 doden

Meer dan 15 bommen zijn in de Indiase noordoostelijke deelstaat Assam ontploft. De meeste hiervan in de hoofdstad Guwahati, maar ook andere steden werden geraakt. De dodentol staat al op 61, het aantal gewonden op minstens 340.
“Een enorme ontploffing raakte de bus voor degene waar ik in zat. De voorkant van de bus vloog in brand en voetgangers droegen mensen weg die vol splinters zaten. Sommigen hadden ook brandwonden,” zei Zinnia Brahma, een ooggetuige. In Guwahati alleen al vielen 31 doden. Vier bommen gingen af op drukke marktplaatsen in de stad.
Een bom ontplofte vlakbij een belangrijk overheidsgebouw. Meer dan twintig doden waren het gevolg. Opengereten auto’s, motorfietsen en lichamen lagen verspreid over de straat.
De explosies in Guwahati en in de steden Kokrajhar, Barpeta Road en Bongaigaon vonden plaats in een tijdsspanne van een uur rond de middag - plaatselijke tijd. De meeste bommen zaten in auto’s, maar ook tenminste een handgranaat werd gebruikt.
De aanslagen zijn nog niet opgeëist, maar de politie verdenkt de separatistische groepering Verenigd Bevrijdingsfront van Assam (Ulfa). Die ontkent in een communiqué echter elke betrokkenheid. De politie voert al decennia strijd tegen separatistische groeperingen in het onrustige noordoosten van India.

Decennialange strijd


De politie heeft in de voorbije weken vele Ulfastrijders gedood. “Ulfa gaat dus zo massaal in de tegenaanval en valt ‘zachte doelwitten’ aan,” zei politiechef R N Mathur. “Geen enkele andere organisatie kan zoveel aanslagen op zoveel verschillende plaatsen plegen op zo een gecoördineerde manier.”
De voorbije tien jaar wordt Ulfa verantwoordelijk gehouden voor aanvallen op gas- en oliepijpleidingen, oliedepots en gebieden waar veel migranten wonen. Politieofficier Khagen Sharma zei dat de laatste bomaanslagen duidelijk maken dat Ulfa “wanhopig probeert te overleven en daarvoor geen probleem ziet ook de lokale bevolking te doden.”
De opstandelingen van Ulfa begonnen een gewapende opstand tegen de centrale regering in Delhi eind jaren 70. Meer dan 10.000 mensen hebben sindsdien het leven gelaten in de gewapende rebellie.
Er was een poging om vredesbesprekingen te houden, maar dat initiatief was in 2006 doodgebloed. De rebellen willen een apart gebied voor de Assamese bevolking en willen de mensen die oorspronkelijk elders vandaan komen – en dan voornamelijk degenen die Hindi of Bengaals spreken – weg uit de regio.

Birmezen en Chinezen


Bomaanslagen in India komen wel meer voor. Dikwijls worden religieuze tegenstellingen tussen hindoes en moslims aangehaald ter verantwoording. In de noordoostelijke regio hebben bomaanslagen echter meestal meer te maken met zelfbestuur of een betere behandeling van de inheemse bevolking.
De zeven noordoostelijke deelstaten liggen geografisch bijna volledig afgescheiden van de rest van India, ingeklemd tussen Bhutan, China, Bangladesh en Birma. Ook etnisch is de regio erg anders dan het grootste deel van India. De volkeren die er leven hebben immers meer gemeen met Birmezen en Chinezen.
Deze maand nog doodden een serie bomaanslagen in de noordoostelijke deelstaten Tripura en Manipur minstens 20 mensen en verwondden er meer dan 100. Met de parlementaire verkiezingen in april in aantocht groeien de spanningen in vele delen van het land.
Premier Manmohan Singh zei in een verklaring dat hij “er vertrouwen in had dat het volk van India samen zal ingaan tegen deze pogingen om de vrede en de harmonie te verstoren.” Hij zal vrijdag het gebied bezoeken.
Lees ook de reisdagboeknotities (1) (2) van MO*hoofdredacteur Gie Goris, die in april in Guwahati verbleef. In MO*60 verschijnt ook een reportage over Assam.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.