Bosbranden bedreigen nucleair erfgoed

In Rusland is voor de tweede keer op rij een bosbrand uitgebroken in de buurt van een nucleair onderzoekscentrum in Sarov. Ook het grootste nucleair complex ter wereld in Mayak lag al onder vuur.

  • By razbarabanilo Bosbranden By razbarabanilo

Mayak

In Mayak vond in 1957 de tweede grootste kernramp ooit plaats, toen een tank met tienduizenden tonnen vloeibaar, hoogradioactief afval, ontplofte. In besmette bossen in de buurt van Mayak zijn verschillende brandhaarden geregistreerd, de noodtoestand werd er afgekondigd maar ondertussen is het vuur er onder controle nadat delen van de vegetatie weggekapt werd.

Sarov

Soldaten hebben een gracht gegraven rond het onderzoekscentrum in Sarov nadat er branden uitbraken in de omliggende bossen. Alle explosieve en radioactieve materiaal is van de nucleaire site verwijderd. Het vuur werd er dinsdag gedoofd, maar omdat er vandaag opnieuw een bosbrand is uitgebroken, is de terugtrekking van soldaten en brandweerlui uit Sarover weer stopgezet.

Tsjernobyl

Ook de gevolgen van de kernramp in Tsjernobyl flakkeren weer op. In bossen in het grensgebied met Oekraïne en Belarus, waar nog veel radioactieve deeltjes vastzitten in de grond, kunnen die deeltjes opnieuw in de lucht komen wanneer er brand uitbreekt.
‘Hoewel de risico’s niet te vergelijken zijn met de ramp zelf, zou het radioactief materiaal in de rook een verhoogd risico vormen voor de gezondheid indien de rook wordt ingeademd’, waarschuwt milieubeweging Greenpeace. Daarnaast kan het radioactief materiaal over een groter gebied verspreid worden, wat meer mensen zou bedreigen. Greenpeace Rusland heeft alvast drie branden geregistreerd in zwaar besmette bossen.

Novovoronezh

Brandhaarden hebben ook voor onrust gezorgd in de kerncentrale van Novovoronezh, waar hoogspanningsleidingen in de buurt vernield werden door het vuur en transformatoren het door de hitte moeilijk krijgen. Ondertussen zou het vuur ook daar onder controle zijn.

Opslagplaatsen van kernwapens

De Amerikaanse nieuwssite AolNews citeert verschillende Amerikaanse nucleaire specialisten die wijzen op het gevaar van vuurhaarden in de buurt van tijdelijke opslagplaatsen van tactische nucleaire wapens. Waar die wapens zijn opgeslaan is moeilijk te achterhalen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3306   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift