Braziliaans megaproject roept controverse op

De Braziliaanse regering wil grootschalige landbouw mogelijk maken in Noordoost-Brazilië en wil daarom de rivier São Francisco aftakken. Het leger is sinds vorige maand begonnen met het bouwrijp maken van de plek, sinds 26 juni proberen 2.000 inwoners de werkzaamheden te verhinderen.
  • CPT Bahia Inwoners proberen de werkzaamheden te verhinderen CPT Bahia
Het project houdt de bouw in van twee kanalen van 400 en 220 kilometer lengte, die water in tijdelijke rivieren ten noorden van de São Franciscorivier moeten brengen. Voor het Noordkanaal moet een hoogteverschil van 165 meter overbrugd worden, voor het Oostkanaal is dat 364 meter. Vandaar dat er ook negen pompstations, 27 aquaducten, acht tunnels en 35 reservoirs aan te pas komen.
Volgens het plan is 70% van het water bestemd voor irrigatie om biobrandstoffen te telen, 26% is bedoeld om grote steden van water te voorzien en 4% is voor de verspreid levende bevolking van het gebied. Volgens Solidaridad, dat het protest in Brazilië ondersteunt, krijgen de mensen die het hardst om water verlegen zitten, het minst.
‘De hoofdafnemers zijn dus de grootschalige landbouwbedrijven die produceren voor de export. Om het project acceptabel te maken wordt echter geschermd met de misère van de plattelandsbevolking en de voordelen die de aftakking voor die mensen zou betekenen’, aldus Solidaridad.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.