Braziliaanse dam zal Peruaans oerwoud onder water zetten

Milieugroepen in Peru verzetten zich tegen de bouw van een dam waarvoor volgens hen een zeventigtal dorpen zal moeten verdwijnen. De Inambaridam en de bijhorende waterkrachtcentrale in het zuidoosten van Peru zouden met Braziliaans kapitaal opgetrokken worden en volgens de tegenstanders vooral het buurland ten goede komen.
Het Inambariproject maakt deel uit van een reeks van de vijf nieuwe waterkrachtcentrales waarover Peru en Brazilië in juni een akkoord sloten. De Inambaridam zou met een vermogen van 2200 megawatt de op vier na grootste dam van Zuid-Amerika worden. Milieugroepen zeggen dat Peru de komende dertig jaar een onbestemd deel van de opgewekte energie aan Brazilië zal moeten leveren, ook als het zelf meer stroom nodig heeft.

Jaguargebied


Maar de sociale en ecologische bezwaren zijn nog groter. Volgens de haalbaarheidsstudie van Egasur, het consortium van de Braziliaanse OAS Groep en het staatsbedrijf Eletrobras Furnas dat de dam wil bouwen, zal het stuwmeer 37.800 hectaren groot worden. De tegenstanders schatten dat ongeveer tienduizend omwonenden daar nadelige gevolgen van zullen ondervinden. Volgens Egasur ligt dat aantal lager. De dam komt ook in een rijk natuurgebied – de bufferzone van het reservaat Bajuaja-Sonene is dichtbij. Er leven tapirs, herten en jaguars.
De meeste plaatselijke bewoners zijn tegen het project. Op de houten huizen van Puerto Manoa, één van de eerste dorpen die moeten verdwijnen, zijn graffiti te zien tegen de dam. Een kleine groep mensen heeft aanvaard wel met Egasur te praten. Het bedrijf zegt ook de steun te hebben van de indiaanse inwoners van het plaatsje San Lorenzo in het projectgebied, maar Alejandro Ríos, de voorzitter van die gemeenschap, ontkent dat. Hij zegt dat hij duidelijkheid wil over de effecten van het project op het milieu, en hoe Egasur negatieve gevolgen wil compenseren. 

Domino-effect


Experts als Ernesto Ráez, een bioloog van de Cayetano Heredia-universiteit, waarschuwt dat dergelijke grote projecten een domino-effect kunnen hebben. Ze kunnen de ecologie van een rivier over een lange afstand in de war sturen. Dammen verhinderen bijvoorbeeld dat er stroomafwaarts genoeg sediment afgezet wordt dat drassige gebieden voedt en rivierstranden in stand houdt. Ze veranderen ook de natuurlijke cycli van de waterstanden, zodat waterschildpadden bijvoorbeeld minder kans hebben eieren te leggen.
Egasur kan nog niet aan de slag gaan: er ontbreekt nog een vergunning die bevestigt dat het project geen negatieve sociale impact heeft. Maar voor de overheid is er een sterk argument om het licht op groen te zetten: met het project is een investering van 3,9 miljard euro gemoeid.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.