Braziliaanse economen liggen niet wakker van mogelijke recessie in VS

De Braziliaanse president Luiz Inácio ‘Lula’ da Silva en zijn economische raadgevers maken zich geen grote zorgen over de economische problemen in de VS. Brazilië is voor zijn export minder afhankelijk geworden van de VS en door zijn sterke munt blijft het een aantrekkelijke bestemming voor buitenlandse investeerders.
De Braziliaanse economie haalt haar kracht uit de expansie van de binnenlandse markt en de toenemende uitvoer naar groei-economieën als India en China, zei Lula toen hij woensdag (30 januari) de president van Oost-Timor, José Ramos-Horta, ontving in Brasilia.
Het aandeel van de Verenigde Staten in de Braziliaans export is gedaald van 25,7 procent in 2002 tot 15,8 procent in 2007. In dezelfde periode groeide de export naar de Europese Unie tot 25,2 procent en nam ook de uitvoer toe naar China en de buurlanden waarmee Brazilië in de Mercosur zit: Argentinië, Paraguay en Uruguay. In vergelijking met Mexico of de landen van Centraal-Amerika is Brazilië veel minder afhankelijk van de Amerikaanse markt.
Braziliaanse economen gaan ervan uit dat een Amerikaanse recessie eerder onwaarschijnlijk is en dat ze alleszins van korte duur zou zijn. Als de Amerikaanse economie slabakt, heeft dat voor Brazilië twee negatieve gevolgen: een daling van de export naar de VS en minder instroom van kapitaal uit de VS.
Het grootste gevaar is het opdrogen van de kapitaalstroom, zegt Marcelo Nonnenberg, coördinator van een groep analisten aan het Instituut voor Toegepast Economisch Onderzoek, een afdeling van het ministerie van Planning. “Ik heb de indruk dat er deze maand al minder Amerikaans geld naar ontwikkelingslanden vloeit”, zegt Nonnenberg.
Minder Amerikaans geld kan leiden tot kapitaalvlucht, een devaluatie van de Braziliaanse munt, de real, en inflatie. De secundaire gevolgen zijn hogere interesten, afdankingen en lagere consumptiecijfers, aldus Nonnenberg.
De econoom denkt niettemin dat de Braziliaanse financiën tegen een stootje kunnen, wat in het verleden niet altijd het geval was. De Centrale Bank zit op een reserve van bijna 190 miljard dollar (127 miljard euro) aan deviezen, wat moet volstaan om de Braziliaanse munt in geval van nood te ondersteunen.
Brazilië had in 2007 bovendien een gezond handelsoverschot van 40 miljard dollar (26,9 miljard euro), heeft de inflatie onder controle ondanks de druk op de voedselprijzen en is beter geworden in het innen van belastingen. Die indicatoren zorgen voor vertrouwen in een periode toenemende onzekerheid, ook bij economen die de regering niet gunstig gezind zijn.

Sterke real


Daarbij komt nog dat de real tegenwoordig erg sterk staat, met een koers van 1,78 real voor één dollar. Toen Lula in 2002 op het punt stond de verkiezingen te winnen, was dat vier real voor één dollar. De volgens sommigen overgewaardeerde koers van de real zorgt ervoor dat buitenlandse bedrijven in Brazilië flinke winsten opstrijken en grotere dividenden uitbetalen: 21,2 miljard dollar (14,2 miljard euro) in 2007. De buitenlandse investeringen bereikten een recordniveau van 34,6 miljard dollar (23,3 miljard euro), wat de voorraad deviezen nog doet toenemen.
De Braziliaanse economie groeide in 2007 met 5,3 procent, ondanks de hoge interestvoet van 11,25 procent die de Centrale Bank in september vastlegde. De groei is voor een groot stuk te wijten aan de expansie van de kredietsector, van 30,7 tot 34,7 procent van het bruto binnenlands product, wat de binnenlandse consumptie stimuleert. De meeste economen verwachten dat de economie in 2008 wat zal vertragen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.