"Braziliaanse klimaatmaatregel stimuleert gebruik pesticiden"

Brazilië neemt maatregelen om de CO2-uitstoot van zijn landbouw fors omlaag te halen. Maar een van die maatregelen stimuleert het gebruik van pesticiden en herbiciden, waarschuwen activisten.

Een van die maatregelen is directzaai of niet-kerende grondbewerking. Daarbij gaat de landbouwer meteen zaaien, zonder intensieve bewerking van de grond. De resten van vorige oogsten blijven zoveel mogelijk bewaard op het bodemoppervlak. Dat verstevigt onder meer de bodemstructuur.

8 miljoen hectare

In Brazilië wordt al 25 miljoen hectare op die manier bewerkt, ongeveer de helft van alle graanvelden, schat Magno Brandão, directeur duurzaamheid van het ministerie van Landbouw. Tegen 2020 moet daar nog 8 miljoen hectare bijkomen.

Maar door deze praktijk gebruiken grote landbouwproducenten meer chemische bestrijdingsmiddelen, waarschuwen activisten. Die middelen dienen om de resten van de vorige oogst te verdrogen en te verkleinen en om de schimmels te bestrijden die door de warmere en vochtiger bodem kunnen ontstaan, zegt bosingenieur Luiz Zarref van de internationale boerenbeweging Via Campesina.

Bij die toxische middelen komen gassen vrij waarvan de impact veel groter is dan die van CO2, zoals nitraatoxide, dat 300 keer krachtiger is, zegt Zarref.

Agro-ecologie

De activisten betreuren dat de agro-ecologie nergens te vinden is in het overheidsprogramma. Agro-ecologie hangt af van decentralisatie van gronden, diversificatie van productie en het voorkomen van chemisch-industriële stoffen. Het overheidsprogramma daarentegen vertrekt van “grootschalige landbouw en monocultuur”, zegt Zarref.

Brandão zegt dat programma wel gericht is op kleine en middelgrote landbouwers, met leningen die beperkt zijn tot 1 miljoen real (420.000 euro). “De groten hebben andere kredietbronnen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3229   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift