Braziliaanse parlementsleden grijpen naast riant kerstcadeau

Braziliaanse parlementsleden hebben een reden minder om tijdens de eindejaarsfeesten de champagnekurken te laten knallen. De volksvertegenwoordiging besliste vorige week de wedden van de verkozenen bijna te verdubbelen, maar het Federaal Hooggerechtshof heeft dat besluit voorlopig geschorst. Dat gebeurde na een golf van protest in een hele reeks steden.
Braziliaanse volksvertegenwoordigers verdienen een basismaandloon van 24.500 real (8.630 euro), besliste het bestuur van Kamer en Senaat vorige week in een vergadering met Braziliaanse partijleiders. Kwestie van niet minder op te strijken dan de rechters van het Federaal Hooggerechtshof.

De loonsverhoging lokte onverwacht hevige reacties uit. In verschillende steden kwamen vakbondsactivisten, studenten en partijmilitanten op straat. Advocatenverenigingen, de katholieke Kerk en een handvol dissidente parlementsleden legden vernietigende verklaringen af.

Na een klacht van drie volksvertegenwoordigers maakte het Federaal Hooggerechtshof de loonsverhoging voorlopig weer ongedaan. De beslissing van een twintigtal volksvertegenwoordigers “mag niet boven de wil van 180 miljoen Brazilianen gaan”, argumenteerde Fernando Gabeira van de Groene Partij, één van de parlementsleden die tegen de riante verbetering van zijn eigen loon is.

Naast hun loon hebben Braziliaanse volksvertegenwoordigers ook recht op ruim bemeten verplaatsingsvergoedingen en een fors bedrag om medewerkers en de werking van hun eigen kantoor te betalen. Alles samengeteld kost een Braziliaanse parlementslid de staat meer dan 100.000 real (35.000 euro) per maand.

Waarschijnlijk zullen Kamer en Senaat binnenkort een veel bescheidener voorstel behandelen. De parlementaire wedden zouden aangepast worden aan de inflatie sinds 2003, het laatste jaar waarin de vergoedingen werden verhoogd. Dat zou neerkomen op een stijging met 28,4 procent tot 16.500 real (5.810 euro) per maand. Dat is nog altijd 47 keer het minimumloon dat miljoenen Brazilianen verdienen.

De rechters die de loonsverhoging opschortten, oordeelden dat die beslissing niet toekomt aan het bestuur van de volksvertegenwoordiging, maar in plenaire zitting in Kamer en Senaat moet worden goedgekeurd. “Een politiek vonnis”, reageren sommige volksvertegenwoordigers. Ze stellen zich vragen bij de ongewone haast waarmee het gerechtshof zich over de zaak boog. Verscheidene vooraanstaande parlementsleden dreigen er nu mee voor de rest van de legislatuur loonsverhogingen voor leden van de rechterlijke macht te blokkeren.

Voor het imago van het Braziliaanse parlement is de affaire de zoveelste opdoffer. Meer dan een kwart van de 594 Braziliaanse parlementsleden was betrokken bij de verscheidene omkoopschandalen die de voorbije jaren aan het licht kwamen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.