Braziliaanse politie intimideert Guarani-indianen

Vier inheemse Guarani Kaiowa-bewoners van het dorpje Passo Piraju in Brazilië zijn willekeurig door de politie opgepakt. De vier zitten nog altijd in de cel en dreigen geen eerlijk proces te krijgen.
Een geschatte 25 agenten in burger drongen op 12 februari om vijf uur ’s ochtends, het dorpje binnen, gelegen in de deelstaat Mato Grosso do Sul, zogenaamd belast met de opdracht te zoeken naar gestolen goederen. Dorpelingen werden geïntimideerd en bestolen, hun huizen en dorpsschool beschadigd. Dat melden Amnesty International en Conselho Indigenista Missionário (CIMI).
Carlito de Oliveira, Nilson Duarte, Estevão Duarte en Placida de Oliveira, vier inwoners van Passo Piraju werden tijdens de inval aangehouden. Op beschuldiging van diefstal van goederen van een nabijgelegen boerderij, illegaal wapenbezit en bendevorming wordt het viertal nu vastgehouden in twee verschillende politiestations. Ze riskeren tijdens hun hechtenis te worden gemarteld of mishandeld.

Hardhandig optreden


Getuigen verklaarden dat de agenten tijdens hun inval bijzonder hardhandig te werk gingen. De dochter van de gearresteerde Carlito de Oliveira beschreef hoe ze thuis was met haar vader en zijn neefjes van tien en zeven jaar, toen de politieagenten binnenstormden en riepen: ‘Laten we deze varkentjes doden en dit kwaad aan de wortel stuiten’.
Andere dorpelingen vertelden dat deuren werden ingetrapt. Sommige dorpelingen werden bestolen, anderen geslagen. Ook de dorpsschool werd geviseerd: het klaslokaal werd vernield, voedsel op de grond gegooid en de keuken werd beroofd van de enige gasbrander.

Geen rechtsbijstand


Op de vraag van de dorpelingen of de Fundação Nacional do Índio (FUNAI), het federale overheidsagentschap belast met indigene aangelegenheden, op de hoogte was van deze inval, antwoordden de agenten dat de FUNAI onbevoegd was voor deze zaak.
Een recente rechterlijke uitspraak bevestigt dat de gedetineerden geen beroep kunnen doen op juridische bijstand van FUNAI, iets waarop alle inheemse volkeren in Brazilië recht hebben. Een verzoekschrift van een federale openbare aanklagers om de gedetineerden vrij te laten zolang het onderzoek nog loopt, werd door een andere rechter vernietigd.

Vergelding


Amnesty International vreest dat de vier toegang worden ontzegd tot gerechtigheid. De ngo vermoedt dat het gaat om vergeldingsactie. Al langer hebben de Guarani Kaiowa van Passo Piraju te kampen met discriminatie ten gevolge van hun strijd voor hun voorouderlijke land en gelijke rechten. Deze discriminatie verergerde na irreguliere politie-acties op 1 april 2006 die leidden tot de dood van 2 agenten.

Bedreigde inheemse gemeenschap


De deelstaat Mato Grosso do Sul bevat enkele van de kleinste, armste en meest dichtbevolkte inheemse gebieden in Brazilië: geïsoleerde rurale gemeenschappen, omringd door grote soja- en rietvelden en veeboerderijen, met ellendige leefomstandigheden.
Veertigduizend Guarani Kaiowa’s leven een karig bestaan. Sociale ontbinding heeft geleid tot een toename van geweld, zelfmoord en ondervoeding. De trage landovergave van grondbezitters aan deer gemeenschappen doet overbevolking op reeds bestaande reservaten toenemen. De Guarani Kaiowa lijden onder intimidatie en gewelddadige verdrijvingen door grondbezitters en staatsautoriteiten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.