Braziliaanse rechter verbiedt controversiële Belo Monte-dam

Amper enkele dagen na een bezoek Avatar-regisseur James Cameron en actrice Sigourney Weaver schortte een Braziliaanse rechter de plannen van de Belo Monte-dam op. De dam zou “onherstelbare schade aanrichten”, volgens de rechter.
De controversiële dam, met een capaciteit van 11.000 megawatt de derde grootste ter wereld, zou elektriciteit kunnen produceren voor miljoenen gezinnen in Brazilië. Maar daartegenover staat dat 500  vierkante kilometer maagdelijk regenwoud onder water gezet zou worden en zo’n twaalfduizend mensen een ander onderkomen zouden moeten zoeken. Bovendien zou de migratie van belangrijke vissoorten gehinderd worden.
“Het blijft ondubbelzinnig vaststaan dat de Belo Monte-centrale het hydroelektrische potentieel zou exploiteren van inheemse volkeren die rechtstreeks negatieve invloed zouden ondervinden van de bouw en ontwikkeling van het project”, schrijft rechter Antonio Carlos de Almeida Campelo in zijn vonnis. De rechter annuleerde ook de openbare aanbesteding, die voorzien was op 20 april, en besliste dat het Braziliaanse milieuagentschap Ibama geen nieuwe vergunning voor het project mag uitvaardigen.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3153   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift