Braziliaanse soapsterren in actie tegen ontbossing

In een open brief roepen twee Braziliaanse soapsterren op een einde te maken aan de ontbossing in het land. De sterren, Cristiane Torloni en Víctor Fasano, spelen in de nieuwe serie ‘Amazonia, van Galvez tot Chico Mendez’.
“Artikel 225 van de grondwet zegt dat het Amazonewoud alleen gebruikt mag worden onder voorwaarde dat de natuur behouden wordt en dat kan worden afgedwongen”, zegt Torloni, die in de eerste afleveringen een Spaanse danser speelt.
“Er is al te veel bos verdwenen in Brazilië om plaats te maken voor akkerbouw en veeteelt”, zei Torloni deze week tijdens een persconferentie waar ook Fasano bij aanwezig was.
Samen met mede-acteur Juca de Oliveira besloten ze een ‘manifest’ te verspreiden, nadat ze met hun eigen ogen de “honderden kilometers ontboste grond” hadden gezien in de noordwestelijke staat Acre. In die staat werden vanaf augustus vorig jaar veel scènes voor de serie gefilmd.
De petitie werd eind januari op een website gezet en inmiddels verzamelden de soapacteurs 200.000 handtekeningen. Het doel is om een miljoen handtekeningen te verzamelen en die dan te overhandigen aan president Luiz Inácio Lula da Silva, zegt Torloni.
Volgens de acteurs is er geen reden tot juichen omdat de ontbossing de laatste twee jaar afnam. “In 2006 verdween 17.000 vierkante kilometer bos (vergelijkbaar met de helft van Nederland) en we hebben al 16 procent van het regenwoud vernietigd.” Die 16 procent staat gelijk aan twee keer de oppervlakte van Duitsland.

Rubbertappers


In de serie Amazonia, van Galvez tot Chico Mendez wordt het verhaal verteld van Acre, een regio die oorspronkelijk bij Bolivia hoorde. In 1903 werd Acre geannexeerd door Braziliaanse ‘seringueiros’, rubbertappers. Zij veroorzaakten een opstand die ertoe leidde dat het gebied onderdeel van hun land werd.
In de 55 afleveringen van de serie, waarvan de eerste op 2 januari werd uitgezonden, komt de geschiedenis van Acre in beeld. Het eerste deel concentreert zich op de verovering van Acre vanaf 1899, toen de Amazoneregio floreerde door de export van rubber. De rubberbomen werden echter geëxporteerd naar commerciële plantages in Maleisië, die zo productief werden dat ze een einde maakten aan de welvaart in de Amazone.
Het tweede deel van het verhaal, dat een eeuw overbrugt, gaat over de sociale strijd van Chico Mendez, leider van de seringueiros en andere “woudbewoners”. Mendez, werd vermoord in 1988; hij wordt gezien als een ‘milieumartelaar’.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.