Braziliaanse wetenschappers rond met koffiegenoom

Twee Braziliaanse teams hebben de belangrijkste genetische sequenties van de arabica, de belangrijkste koffievariëteit in kaart gebracht. Die basisgegevens zullen binnen enkele maanden toelaten 30 tot 35.000 genen van de plant te identificeren. Dat is een veelbelovend vertrekpunt om nieuwe koffievariëteiten te ontwikkelen die bijvoorbeeld beter bestand zijn tegen koude, ziekten of droogte, of bonen opleveren die nog beter smaken en minder cafeïne bevatten.






De twee teams – een ploeg een groep wetenschappers die gefinancierd wordt door de Stichting Onderzoek van de deelstaat Sao Paulo (FAPESP) en een tweede team onder de vleugels van EMBRAPA, een federaal staatsbedrijf voor landbouwkundig onderzoek, waren vorige week rond met de ontcijfering van 200.000 DNA-sequenties uit de wortels, de stam en de bladeren van de koffieplant. Dat is maar ongeveer twee procent van het hele koffiegenoom, maar volgens projectleider Carlos Colombo volstaat dat om een goed idee te krijgen van de genetische eigenschappen van de waardevolle plant.

De onderzoeksresultaten van de twee ploegen worden nu samengebracht in een gegevensbestand dat binnen een paar maanden klaar moet zijn. Dan kan er begonnen worden met toegepast onderzoek. Eerst moet worden nagegaan welke functies bepaalde genen precies hebben. Daarna kan er ook echt worden gesleuteld aan het genoom. Binnen vijf jaar zouden de eerste nieuwe koffiesoorten uit de Braziliaanse laboratoria kunnen komen.

Koffie vormde tot de jaren 40 de ruggengraat van de Braziliaanse economie, en het land is nog altijd de grootste producent van het belangrijke exportgewas. Brazilië verbouwt vooral arabica, de soort die wereldwijd ook het meest verbruikt wordt. Volgens Colombo mist de arabica de weerstand tegen ziekten die andere gekweekte en wilde koffievariëteiten wel hebben.

Aan het koffiegenoomproject hangt een prijskaartje van zes miljoen real, ongeveer 1,7 miljoen euro. Braziliaanse wetenschappers behoren al enkele jaren tot de internationale elite in het genetisch onderzoek. De Braziliaanse onderzoeksinstellingen leggen zich vooral toe op tropische gewassen als koffie, suikerriet en eucalyptus, en op de ziekten die de oogst van die producten bedreigen. Maar Brazilië heeft ook al in belangrijke mate bijgedragen aan het internationaal onderzoek naar de genetische aanleg voor kanker, en investeert ook in genetisch onderzoek naar tropische ziekten. (PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.