Braziliaanse wetenschappers verfijnen prognoses met klimaatsimulator

Braziliaanse wetenschappers hebben een klimaatsimulator gemaakt. Die moet precieze klimaatprognoses voor Brazilië kunnen maken en zo ook de internationale klimaatprognoses verfijnen.

Het Braziliaanse Model voor het Aardsysteem heet de simulator officieel. Hij werd ontwikkeld door het Nationaal Instituut voor Ruimteonderzoek (INPE) en onderscheidt zich door zijn rijkdom aan gedetailleerde informatie over de verschillende streken van Brazilië en de rest van Zuid-Amerika.

Het systeem, dat zal draaien op een supercomputer van het INPE, moet Brazilië in staat stellen precieze klimaatprognoses te maken. Die gegevens gaan ook naar het VN-klimaatpanel (IPCC), dat alle klimaatgegevens ter wereld verzamelt en daar mondiale prognoses mee maakt.

“De gegevens beslaan de periode van 1960 tot 2100”, zegt Paulo Artaxo, hoogleraar atmosferische fysica van de Universiteit van São Paulo en lid van het wetenschappelijk team dat de klimaatsimulator ontwierp.

Prognose van de oogst

“Ze zullen ons in staat stellen om de invloed van klimaatfenomenen zoals droogte te begrijpen, gegevens over het smelten van de Noord- en Zuidpool te produceren en ook een waaier aan informatie te verstrekken, gaande van een prognose van de landbouwoogst tot het bepalen van overheidsbeleid voor klimaatcatastrofes.”

Een jaar geleden meldde het INPE dat het tegen het eind van deze eeuw 40 procent minder kan gaan regenen in het Amazonewoud en het er gemiddeld 8 graden Celsius warmer kan worden als de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen de komende jaren niet vermindert. Daardoor zou het onmetelijke woud zelf meer koolstofdioxide gaan uitstoten dan opslaan.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.