Brazilianen bestrijden broeikaseffect met regenwatertanks

Klimaatverandering dreigt de verwoestijning van noordoostelijk Brazilië te verergeren. De bewoners in de nu al droge streek zoeken manieren om met de droogte te leven. Ze zetten al 200.000 regenwatertanks neer die water opvangen om te drinken en mee te koken.
Een gebied van 1,1 miljoen vierkante kilometer in het noordoosten van Brazilië kan in het slechtste geval tegen het einde van de eeuw gemiddeld 4,5 graden warmer zijn dan nu, zegt het Braziliaanse Onderzoekscentrum voor Weer en Klimaat CPTEC. Het broeikaseffect zal de verwoestijning versnellen en de 29 miljoen mensen die er wonen nog armer maken dan nu, vrezen de autoriteiten.

“We zijn daarom gestart met een programma om de catastrofe te voorkomen”, zegt de coördinator van het nationaal woestijnbestrijdingprogramma van het Braziliaanse ministerie voor Milieu, José Roberto de Lima. Stuwmeren aanleggen met behulp van gigantische dammen kost handenvol geld en bleek geen efficiënte manier om water tot bij de mensen te krijgen. Dus veranderden de Brazilianen van tactiek.

Een netwerk van 750 niet-gouvernementele organisaties, vakbonden, gemeenschapsinstellingen en kerken wil binnen vijf jaar een miljoen regenwatertanks in de streek hebben staan. “Met de hulp van de bevolking zitten we nu bijna op 200.000 tanks”, zegt Paulo Pedro de Carvalho, agronoom en coördinator van de ngo Caatinga Centrum in de noordoostelijke deelstaat Pernambuco.

Het netwerk van organisaties probeert de bevolking daarnaast andere oplossingen te bieden, zoals kleine ondergrondse reservoirs. Die verliezen minder water door verdamping dan grote reservoirs, zegt Carvalho.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.