Brazilianen in Brussel in permanente angst voor uitwijzing

Drie illegale bouwarbeiders uit Brazilië hadden zich de 186ste verjaardag van de onafhankelijkheid van hun land waarschijnlijk anders voorgesteld. Ze werden vrijdag gearresteerd op een werf in de Brusselse gemeente Molenbeek en brachten hun nationale feestdag op 7 september door in het gesloten asielcentrum 127 in Melsbroek. Het merendeel van de Brazilianen in België leeft in de illegaliteit.
Telkens er een Braziliaan in Melsbroek belandt, schiet Mônica Pereira van de vzw Abraço (“Omhelzing”) in actie. “De families waren erg ongerust en hebben me gecontacteerd voor hulp”, zegt Pereira. “Weet u, de Brazilianen spreken meestal weinig Frans of Nederlands en ze snappen niet altijd wat er gebeurd. Hun verdediging is vaak een race tegen de tijd want de termijnen om in beroep te gaan zijn erg kort.
De voormalige correspondente in Parijs van het Portugese weekblad Visão heeft zich met haar vereniging gespecialiseerd in de juridische, sociale en medische hulp aan Brazilianen in Brussel. Ze kent de Belgische bureaucratie op haar duimpje, want toen ze haar in de Brusselse gemeente Sint-Gillis gevestigde vzw oprichtte in 2006 werd ze vaak van het kastje naar de muur gestuurd.
“Als Brazilianen in een gesloten centrum belanden neem ik snel contact op met hun advocaat. Er moet binnen de 24 uur in beroep worden gegaan bij de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen en vervolgens bij de raadkamer van de rechtbank van eerste aanleg in Brussel. Vaak willen de illegalen echter geen beroep indienen omdat dat hun verblijf in een gesloten centrum alleen kan verlengen en ze hun familie al die tijd niet kunnen zien.”
“Sommige families willen zelfs zelf een vliegtuigticket naar Brazilië betalen om de repatriëring te versnellen. In de praktijk haalt dat niet veel uit: er zijn geen rechtstreekse vluchten naar Brazilië en dus moet België eerst het akkoord vragen van een buurland.”
In 2007 belandden 709 Brazilianen in een van de zes gesloten asielcentra in België. Dat is veel als je weet dat de dienst Vreemdelingenzaken het totale aantal legale Brazilianen op 3949 schat. Voeg daarbij nog eens de 3000 Brazilianen die zich tot Belg hebben laten naturaliseren en je komt uit op 7000 mensen van Braziliaanse origine. Het merendeel van de Brazilianen in België is dan ook illegaal. De federale diensten voor sociale inspectie en het Braziliaans ministerie van Buitenlandse Zaken schatten hun aantal op 40- tot 50.000.

‘Goianos’ en ‘Mineiros’


In Brussel woont het grootste deel van de Brazilianen in de gemeenten Sint-Gillis, Vorst en Anderlecht. De meesten zijn afkomstig uit de stad Goilàna in de deelstaat Goiàs of uit Uberlandia in de deelstaat Minas Gerais. “Het fenomeen is waarschijnlijk het gevolg van mond-tot-mondreclame: je hebt er geen visum nodig om binnen te komen en de levenskwaliteit is er hoger dan in andere Europese landen.”
De ‘Goianos’ en ‘Mineiros’ die naar België komen hebben meestal hun middelbare school afgemaakt, zijn tussen 20 en 35 jaar en hebben weinig of geen beroepservaring. Ze komen via Parijs aan in het Zuidstation, in de hoop geld te kunnen verdienen voor de familie thuis of hun gezin te laten overkomen. Anderen willen een huis of auto kopen of geld sparen om in Brazilië een bedrijfje op te zetten.
Voor ze die ‘Belgische droom’ kunnen waarmaken moeten ze eerst door de nachtmerrie die Brussel heet: onbewoonbare appartementen, de taalbarrière, moeilijke toegang tot onderwijs en medische zorgen, gesjacher met valse Portugese paspoorten en valse beloften door sommige kerken en louche organisaties. De meeste Brazilianen werken in het zwart. Voor de mannen is dat de bouwsector, de vrouwen gaan aan de slag als schoonmaakster of belanden in de prostitutie.
Op 9 september organiseerde de ambassade van Brazilië een receptie voor de nationale feestdag en om het vertrek van de ambassadeur te vieren. Mônica Pereira gaat er niet naartoe. “’s Middags ben ik onmisbaar in de permanentie in Sint-Gillis. Er zijn daar mensen die me dringend nodig hebben. Ik kan me niet vrijmaken om de nationale feestdag te gaan vieren in de comfortabele lokalen van de ambassade.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.