Brazilianen kiezen steeds vaker voor Spanje

De economische crisis in Portugal, het strikte toelatingsbeleid en de beschikbaarheid van goedkope vluchten van Latijns-Amerika naar Madrid leiden ertoe dat steeds meer Brazilianen kiezen voor emigratie naar Spanje. Portugal, het land waar ze culturele en taalkundige banden mee hebben, is steeds minder in trek.
Dat zegt Eduardo Tavares de Lima van Casa do Brasil in het Portugese Lissabon. De 63-jarige Braziliaanse schrijver en journalist woont sinds 1975 in Lissabon en is een vooraanstaand lid van de Braziliaanse gemeenschap in Portugal.

De stijging van het aantal Braziliaanse migranten in Spanje heeft al geleid tot een diplomatieke ruzie tussen Spanje en Brazilië. Dat gebeurde nadat een aantal Brazilianen die arriveerden op het vliegveld Barajas in Madrid, door de Spaanse vreemdelingendienst het land werden uitgezet. Brasilia besloot vervolgens Spaanse toeristen zonder hotelreservering te weigeren.

Tussen 6 en 12 maart werden 24 Spaanse toeristen terug naar huis gestuurd vanaf de vliegvelden Fortaleza, Rio de Janeiro en Salvador de Bahia. Volgens de Spaanse krant El País geeft het Braziliaanse ministerie van Buitenlandse Zaken openlijk toe dat deze maatregelen een vorm van vergelding zijn aan het adres van Spanje, dat in het eerste kwartaal van dit jaar duizend Brazilianen toegang weigerde.

Een van de meest beruchte voorbeelden dateert van begin maart. Toen werd Braziliaanse academici verboden om via Spanje naar een congres in Lissabon te reizen. Een studente werd gearresteerd en vastgezet. Hoewel de jonge vrouw voldeed aan de eis dat ze 475 euro, een retourticket en hotelreservering moest hebben, werd ze het land uitgezet nadat ze een week had vastgezeten op het vliegveld van Madrid.

De Spaanse minister van Binnenlandse Zaken Alfredo Pérez Rubalcaba verklaarde dat zijn land illegale immigranten weigert, maar hij erkende na de affaire dat er problemen zijn ontstaan door acties van individuele politieagenten.

Volgens de Portugese pers heeft het Braziliaanse ministerie van Buitenlandse Zaken geprotesteerd tegen de ongevoeligheid van de Spaanse politie, met name daar waar het Braziliaanse studenten aan Portugese universiteiten betrof. Hen werd in Madrid de toegang geweigerd, terwijl ze de bedoeling zouden hebben door te reizen naar Lissabon, en terwijl de Braziliaanse consul kon instaan voor hun status.


Populair Spanje



In het verleden kozen Braziliaanse migranten, toeristen of studenten die naar Europa reisden meestal voor Lissabon als aankomstplaats. Maar dit veranderde de afgelopen twee jaar geleidelijk. In Madrid zouden Brazilianen gemakkelijker langs de autoriteiten komen, door te doen alsof ze de vragen tijdens verhoren niet kunnen verstaan. In Portugal spreken de immigratieautoriteiten dezelfde taal.

De niet-gouvernementele organisatie SOS Racismo schat dat het aantal Brazilianen in Spanje is gestegen van 30.000 in 2005 tot 80.000 in 2007. Dat is echter nog steeds veel minder dan in Portugal, waar het aantal Brazilianen op 120.000 wordt geschat.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2776   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2776  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.