Brazilianen lusten Philips rauw

Paulo Zottolo, de Latijns-Amerikaanse baas van Philips, heeft zich de woede van vele Brazilianen op de hals gehaald. Hij zei in een interview dat, indien de provincie Piauí niet meer zou bestaan, geen haan daarnaar zou kraaien.
De uitspraken van Zottolo verschenen in de Braziliaanse krant Valor Econômico, net op de dag dat de hoofdstad van de provincie Piauí, Teresina, haar 155-jarig bestaan vierde. Het is niet de eerste keer dat Zottolo zich neerbuigend uitliet over Piauí, dat in de armste regio van Brazilië ligt. Toen hij in 2005 nog het cosmeticamerk Nivea leidde, zei hij dat Nivea te vergelijken was met Teresina: “Iedereen heeft er wel eens over gehoord, maar weinigen kennen het echt.”
Verschillende grote winkelketens boycotten sindsdien het Nederlandse bedrijf Philips, schrijft de Braziliaanse blogger Leonardo Fontenelle. De op vier na grootste verdeler van Philipsproducten in het land, de Claudino Group, haalde alle producten van het bedrijf uit de winkelrekken in Piauí. In Teresina kwamen inwoners op straat die Philipsproducten vernielden en websites roepen op tot een boycot. Weblogger Mutley Fripp publiceerde pamfletten met daarop een hakenkruis en de tekst “Philips discrimineert Brazilië”.
Zottolo is ook een van de oprichters van de Burgerbeweging voor de Rechten van Brazilianen, in de volksmond beter bekend als Cansei (Ik heb er genoeg van). De beweging kreeg vorm in de nadagen van de vliegtuigcrash van vlucht 3054 op 17 juli 2007 en was bedoeld om de reactie van de overheid op de Braziliaanse luchtvaartcrisis aan te klagen.
Maar ook daar krijgt Zottolo kritiek: de Britse omroep BBC haalt critici aan die zeggen dat Cansei enkel bedoeld is om de ontevredenheid van de Braziliaanse elite te ventileren. De Orde van Advocaten in Brazilië en het tijdschrift Carta Capital menen dat Cansei de vliegtuigcrash aanwendt om de regering van president Lula da Silva laten vallen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.