Brazilië breidt landbouwhulp aan Afrika uit

De Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva huldigt vandaag (20 april) in Accra een nieuwe vestiging in van het Braziliaanse netwerk voor landbouwonderzoek Embrapa. Embrapa is al sinds 2006 vertegenwoordigd in Afrika, want Brazilië voelt zich als landbouwgrootmacht mee verantwoordelijk voor de bestrijding van de honger in Afrika.
Braziliaanse agronomen hebben Afrika veel te bieden, zegt Paulo Galerani, technisch coördinator van Embrapa in Afrika. Neem nu de technologie om uit suikerriet ethanol te destilleren, een brandstof die perfect benzine kan vervangen. Critici zeggen dat veel biobrandstoffen niet of nauwelijks helpen CO2 te sparen en dat de aanbouw van massale hoeveelheden grondstoffen als soja ten koste gaat van het milieu. Bovendien drijft het gebruik van maïs en soja de prijzen van die levensmiddelen op.
Maar ethanol die uit suikerriet wordt gewonnen, is anders, zegt de Braziliaanse regering. Suiker is geen essentieel voedingsproduct, voor suikerrietplantages wordt geen regenwoud omgehakt en de ethanolproductie uit suikerriet is heel efficiënt. Brazilië ziet er dan ook geen graten in een aantal Afrikaanse landen op weg te helpen om ook ethanol uit suikerriet te destilleren.
De 41 onderzoekscentra die deel uitmaken van Embrapa staan ook sterk in de biotechnologie. Ze ontwikkelden variëteiten van belangrijke landbouwgewassen die minder bestrijdingsmiddelen en kunstmest nodig hebben. Brazilië is bereid om die kennis en die technieken over te dragen en aan te passen zodat Afrika er snel van kan profiteren, zegt Galerani.

Voor groot en klein


Embrapa richt zich in Afrika op twee doelgroepen, zegt Claudio Bragantini, het hoofd van het kantoor in Accra. De familiale landbouw in de Minst Ontwikkelde Landen kan putten uit de ervaringen die het netwerk opdeed in het droge noordoosten van Brazilië. De arme boeren kregen er de voorbije jaren veel zachte leningen en technische bijstand. De commerciële landbouw in goedgelegen landen als Congo, Angola en Zambia kan dan weer profiteren van spitstechnologie die van Brazilië een exportgrootmacht maakte.
Aanvankelijk leverde Brazilië vooral technische bijstand aan arme boeren, rechtstreeks of via internationale organisaties. Nu zitten vooral de relaties met grote Afrikaanse landbouwbedrijven in de lift, zegt Bragantini. Die zijn geïnteresseerd in biobrandstoffen, veeteelt en grootschalige productie van uiteenlopende gewassen.
“Afrika wacht nog altijd op een groene revolutie. Nu pas worden de plannen daarvoor uitgewerkt.”  Daarom is volgens Brazilië nu de samenwerking met geavanceerde landen zo belangrijk.
 
De Braziliaanse president Lula is ervan overtuigd dat biobrandstoffen en andere succesrijke gewassen de inkomens en de levenskwaliteit op het Afrikaanse platteland kunnen opvijzelen. Hij wijst er graag op dat Brazilië zijn landbouwproductie de voorbije tien jaar verdubbelde, terwijl er toch maar een vijfde meer landbouwgrond in gebruik werd genomen.
Critici wijzen erop dat dat Brazilië nog altijd veel armoede en honger kent. Rijke eigenaars bezitten er een groot deel van de landbouwgrond.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.