"Brazilië en EU moeten front vormen tegen China"

Brazilië en EU moeten samen hun industrieën versterken om de concurrentie met Chinese producten aan te kunnen. Dat zei econoom Darc Costa, voorzitter van de Federatie van Kamers van Koophandel van Zuid-Amerika, tot besluit van de vierde top tussen Brazilië en de EU.
“Het EU-project ondervindt diverse moeilijkheden, die vooral duidelijk zijn geworden met de economisch-financiële crisis”, zegt Darc Costa. “En een van de meest relevante moeilijkheden is het verlies aan concurrentiekracht door de opmars van de Chinese productie. De Braziliaanse industrie staat voor een gelijkaardige uitdaging. Daarom is het in het belang van beide landen om hun industrieën te versterken en de impact van de Chinese opmars te verkleinen.”  Costa was ondervoorzitter van de Nationale Bank voor Economische en Sociale Ontwikkeling tijdens de eerste regering van president Luiz Inácio Lula da Silva.

Tijdens de politieke top tussen Brazilië en de EU, die gisteren (donderdag) in Brasilia afliep, vond ook een ontmoeting tussen Europese en Braziliaanse zakenmensen plaats. Er werden akkoorden getekend in de luchtvaart- en energiesector, met de nadruk op de productie van biobrandstoffen.

Brazilië heeft nog een andere reden om samenwerking met Europa te zoeken, zegt Miriam Saraiva, coördinator internationale betrekkingen van de Staatsuniversiteit van Rio de Janeiro. “Brazilië zoekt een eigen weg.” In 2008 stelde Brazilië al een actieplan op voor een strategische alliantie met de EU, op een moment dat de onderhandelingen tussen de Europese Unie en Mercosur, de Zuid-Amerikaanse douane-unie, vastzaten. Dat toont dat het buitenlandse beleid van Brazilië een eigen dynamiek heeft die losstaat van een regionale consensus, zegt Saraiva.

Andere relatieMet de andere leden van Mercosur, Argentinië, Paraguay en Uruguay, zijn de relaties “fundamenteel commercieel”, zegt Saraiva. Met bondgenoten zoals de EU wil Brazilië een andere relatie. “Daarom probeert Brasilia de politieke dialoog met Europa te verruimen, zoekt het ook steun voor diverse internationale kwesties, en wil het de overeenkomst met de EU voor ontwikkelingssamenwerking verruimen .”

Brazilië hecht een steeds groter belang aan driehoeksprojecten, met daarin een industrieland, een of meerdere landen uit het Zuiden, vooral uit Afrika, en Brazilië zelf, als intermediaire macht. In die context werd op de pas afgelopen top een akkoord gesloten tussen Brazilië, de EU en Mozambique met het oog op de ontwikkeling van de bio-energiesector in het Afrikaanse land en de studie van de impact daarvan op de strijd tegen de armoede.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.