Brazilië en Japan gaan samen voor zitje in V-Raad

Brazilië en Japan gaan elkaar helpen bij hun pogingen om een permanente zetel in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties te verwerven, zo maakten de Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva en de Japanse eerste minister Junichiro Koizumi bekend in een gemeenschappelijke verklaring. Beide landen gaan ook op economisch vlak de banden aanhalen.
Bij de afsluiting van zijn driedaags bezoek aan Brazilië gisteren (donderdag), zei Koizumi dat de gemeenschappelijke belangen van Japan en Brazilië zullen leiden tot toenadering en samenwerking op het internationale toneel. Beide landen beloven mekaar met name wederzijdse hulp bij hun streven naar een permanente zetel in de Veiligheidsraad. Eerder raakte bekend dat naast Brazilië en Japan ook Duitsland en India volgende week daarvoor een kandidatuur zullen indienen op de Algemene Vergadering van de VN. Vandaag zijn alleen de Verenigde Staten, Rusland, China, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk permanente leden.

Lula en Koizumi kwamen ook overeen om de wederzijdse relaties nieuw leven in te blazen, met name op economisch vlak. De voorbije jaren zat de handel tussen Japan en Brazilië in een neerwaartse spiraal. In 1997 was Japan op drie landen na nog de belangrijkste importeur van Braziliaanse goederen, maar vorig jaar was het weggezakt naar een zevende plaats. In 1997 haalde de Braziliaans-Japanse handel in absolute cijfers nog een waarde van 6.600 miljoen dollar, maar in 2003 was die waarde teruggelopen tot 4.800 miljoen dollar.

Met de Japanse aankoop van Braziliaanse ethanolalcohol komt daar meteen verandering in. Tokio heeft beslist om Japanse benzine in de toekomst te mengen met drie procent ethanol om de uitstoot van uitlaatgassen te beperken. Brazilië is veruit de grootste producent van ethanol.

De Japanse premier zei ook dat Brazilië en Japan dezelfde bekommernis om het milieu delen en dat ze samen gaan ijveren om het Kyoto-protocol in werking te laten treden. Dat protocol legt industrielanden reducties op van de uitstoot van broeikasgassen, maar vond nog niet genoeg ondertekenaars. Met name de Verenigde Staten en Rusland houden zich er nog altijd buiten. Koizumi verklaarde nog dat hij niet alleen met Brazilië, maar met heel Latijns-Amerika de economische banden nauwer wil aanhalen. Vandaag (vrijdag) ondertekent Mexico het eerste vrijhandelsakkoord tussen Japan en een Latijns-Amerikaans land. (ADR/MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3306   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift