Brazilië geeft biobrandstoffen niet op

Brazilië zal blijven ijveren voor biobrandstoffen, een technologie waar “heel de wereld baat bij heeft”. De voedselcrisis heeft het imago van biodiesel en ethanol eerder dit jaar onderuit gehaald en de daling van de olieprijzen doet het enthousiasme nog verder teruglopen. Marktleider Brazilië wil de strijd aanbinden tegen de “misvattingen” over biobrandstoffen.
“We willen een brede discussie, gebaseerd op wetenschappelijke en technische gegevens”, verklaarde de Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva vrijdag (21 november) bij het slot van een vijfdaagse internationale conferentie over biobrandstoffen in Sao Paulo. Brazilië wil volgens hem “in gelijk welk forum over de zaak praten, of dat nu tussen regeringen is, met niet-gouvernementele organisaties, met voorstanders of met tegenstanders.”

Leugens


Interesse is er nog altijd voor biobrandstoffen. Aan de conferentie in Sao Paulo namen vertegenwoordigers van 92 landen deel. De bijeenkomst moest onderzoeken of biobrandstoffen een motor van duurzame ontwikkeling kunnen zijn. Daaraan is twijfel gerezen. Het gebruik van maïs en soja als grondstoffen voor ethanol en biodiesel zou tot voedselschaarste en hoge voedselprijzen lijden, terwijl de natuur lijdt onder de uitbreiding van de teeltoppervlakte. Maar volgens Brazilië doen er veel foutieve opvattingen en zelfs leugens over die effecten de ronde.
Op de conferentie schermde de Braziliaanse regering met studies die aantonen dat de teelt van gewassen die als grondstof voor biobrandstoffen moeten dienen, nog geen noemenswaardige impact kunnen hebben op de voedselproductie. Ze nemen immers nog minder dan één procent in van alle akkers op aarde. Volgens Brazilië was de stijging van de voedselprijzen van begin dit jaar te wijten aan speculatie en is honger een gevolg van gebrekkige koopkracht en niet van schaarste.
Biobrandstoffen kunnen wonderen doen voor de ontwikkeling van achtergebleven plattelandsgebieden, argumenteren de Brazilianen. Slechts een tiental ontwikkelingslanden beschikken over grote aardolievoorraden, terwijl meer dan honderd arme landen grondstoffen voor biobrandstoffen kunnen verbouwen.

Ruil


Brazilië is bereid zijn expertise over te dragen aan arme landen. In ruil daarvoor kunnen die Brazilië helpen de hinderpalen uit de weg te ruimen die ontwikkelingslanden nu nog verhinderen door te breken met biobrandstoffen. Hoge importheffingen en de gulle subsidies voor Amerikaanse producenten beperken bijvoorbeeld de groeikansen van de Braziliaanse exporteurs van ethanol.
Vertegenwoordigers van Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse landen op de conferentie leken technologische bijstand van Brazilië wel te zien zitten. Ook invoerders uit rijke landen legden contacten. Zij gaan ervan uit dat biobrandstoffen in elk geval een rol zullen spelen bij de zich opdringende vervanging van fossiele brandstoffen.
Milieuorganisaties wezen op de risico’s die vasthangen aan monoculturen. Volgens hen moeten er meer nadruk gelegd worden op het terugdringen van het brandstofverbruik. De Braziliaanse regering heeft in elke geval beloofd dat er bijkomende maatregelen komen om het Amazonegebied, het waardevolle moerasgebied Pantanal en andere natuurgebieden te beschermen tegen de uitbreiding van de akkerbouw als gevolg van het succes van biobrandstoffen.
Brazilië heeft aangekondigd dat het samen met de Verenigde Naties een wereldwijde conferentie over biobrandstoffen gaat opzetten. Die zou het voorbehoud dat de voedselcrisis in veel landen heeft doen ontstaan, verder uit de weg kunnen ruimen en ook de handelsbelemmeringen moeten aanpakken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.