Brazilië geeft Europa de schuld voor uitstel IMF-hervorming

Brazilië schiet met scherp op Europa omdat het de hervorming van het IMF blijft blokkeren. Die hervorming moet opkomende economieën en arme landen meer gewicht geven, maar Europa blijft de eigen economieën voorrang geven, klinkt het.

  • CC IMF IMF-bazin Lagarde met Braziliaans president Dilma Rousseff. Brazilië wil dat het bbp de maatstaf wordt voor de verdeling van de macht in het IMF, maar Europa werkt dit tegen. CC IMF

“De herschikking van zitjes in het bestuur van het Internationaal Muntfonds is van puur cosmetische aard”, zegt IMF-directeur Paulo Nogueira Batista. Hij vertegenwoordigt Brazilië en acht andere Latijns-Amerikaanse en Caraïbische landen in het IMF. Volgens de hervormingsplannen moest de EU twee zitjes doorgeven aan ontwikkelingslanden. “De twee zitjes zijn gegeven aan de opkomende economieën van Turkije en Polen”, zegt Batista.

Van de 188 landen die lid zijn van het IMF, mogen er 24 in het bestuur zetelen. De bestuursherschikking van nu, is de belangrijkste in twintig jaar tijd. Ze moet onder meer de opkomende economieën van de Brics-landen (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika) en ook de ontwikkelingslanden een betere vertegenwoordiging geven. Brazilië, zelf intussen uitgegroeid tot de zesde grootste economie ter wereld, is de grote pleitbezorger van deze hervorming. “We hopen dat het IMF niet langer een Noord-Atlantisch monetair fonds blijft, maar een heus internationaal fonds wordt, dat relevant is voor de wereldeconomie van vandaag”, verzucht Batista.

Europese ‘openheid’

Batista verwijt Europa ook dat het dwarsligt bij de hervorming van het zogeheten ‘quotasysteem’ dat bepaalt hoeveel geld elk land betaalt aan het IMF. Hoe groter de bijdrage van een land, hoe zwaarder zijn stem weegt op de beslissingen. “De VS, Brazilië en de meeste Brics-landen willen dat het bbp de basis wordt voor de berekening”, aldus Batista, “maar de Europeanen willen dat de economische ‘openheid’ meetelt – iets wat de EU ten goede zou komen. Die ‘openheid’ wordt dan zo vreemd gedefinieerd dat we voorgesteld hebben om dit gewoon ‘Europeesheid’ te noemen.” Batista spreekt in eigen naam als hij dit zegt en hij voegt eraan toe: “Alles wijst erop dat ze hun eigen stemrecht op kunstmatige wijze willen vergroten”.

Het bbp van de EU is ongeveer even groot als dat van de Brics-landen, maar zoals de hervorming nu gepland is, blijft de EU twee keer zoveel te zeggen te hebben. Zolang niet alle landen de hervorming goedgekeurd hebben, kan ze niet doorgaan. Brazilië en de andere Brics-landen bereiden intussen ook de oprichting van een eigen ontwikkelingsbank voor.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.