Brazilië heeft "beste geloofsbrieven" voor VN-top duurzaamheid

Brazilië heeft “de beste geloofsbrieven” op milieugebied en is daarom straks de ideale gastheer voor de VN-duurzaamheidstop Rio+20. Dat zegt de Braziliaanse regering in een reactie op de striemende kritiek van 39 milieuorganisaties.

“Er is geen land dat betere geloofsbrieven kan voorleggen om aan deze conferentie deel te nemen”, zegt Luiz Alberto Figueiredo Machado, vicesecretaris-generaal milieu van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij reageert daarmee op de recente bewering  van 39 grote Braziliaanse milieuorganisaties dat het Braziliaanse milieu sinds de militaire dictatuur nooit sterker is achteruitgegaan dan tijdens het eerste jaar van het presidentschap van Dilma Rousseff.  

Ontbossing

De organisaties richtten hun pijlen onder meer op de hervorming van de boswet. Die zou de ontbossing aanmoedigen, zeggen ze.

De kritiek komt er op een moment dat Rio de Janeiro zich klaarmaakt om de grote VN-duurzaamheidstop Rio+20 te ontvangen. Die vindt plaats van 20 tot 22 juni en komt 20 jaar na de grote Top van de Aarde in Rio.

“Brazilië komt naar Rio+20 met onberispelijke geloofsbrieven”, zegt Machado. “Het is een van de weinige landen die erin geslaagd zijn economische groei te realiseren met sociale inclusie, terwijl nooit in zijn geschiedenis de ontbossing sterker is verminderd.”

Geen sancties

Dat Rio+20 geen bindende doelstellingen zal opleveren, zoals niet-gouvernementele organisaties vrezen, is niet erg, zegt Machado. Het is niet de bedoeling doelstellingen vast te leggen en landen te bestraffen die ze niet halen, maar wel om de landen te helpen ze te bereiken.

“Wat voor sancties kunnen we toepassen wanneer een arm land bijvoorbeeld zijn milieudoelstellingen niet haalt omdat het er zo erg aan toe is dat het niet anders kan? We moeten de landen net helpen ze wel te halen.”

Volgens Machado zal Rio+20 “een nieuwe kijk” op de internationale financiële, economische en sociale crisis opleveren. Hij wijt die crisis aan het “inadequate” ontwikkelingsmodel “dat niet langer beantwoordt aan de nieuwe uitdagingen.”

Olie

Dat model is gebaseerd op niet-duurzame productie. “Die paste eind negentiende eeuw al niet, en ook in de twintigste eeuw niet, en zeker niet in de eenentwintigste eeuw.” Een voorbeeld van dit voorbijgestreefde model zijn de fossiele brandstoffen. Vandaar de noodzaak om nieuwe, schonere energiebronnen te zoeken, zegt Machado.

Dat is een gevoelig punt in zijn land, want door de recente ontdekking van grote olievelden voor de Braziliaanse kust wil Brazilië een van de grote energiemachten van deze eeuw worden. Het land krijgt er ook van langs voor de impact van grote waterkrachtprojecten op het Amazonegebied.

Ongefundeerde kritiek, vindt Machado. “Brazilië is het enige land ter wereld dat met minstens 20 procent biobrandstof in zijn tank rondrijdt”, een verwijzing naar de hoeveelheid biobrandstof die voertuigen in het land minstens in hun brandstoftank moeten hebben.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.