Brazilië herneemt leidersrol regionale integratie

Brazilië probeert met de vorming van de UNASUR, de Unie van Zuid-Amerikaanse Naties, opnieuw een leidersrol op te eisen in de regio. Maar top brengt weer het verschil in visie met buurland Venezuela aan het licht, dat een heel andere kijk heeft op de integratie.
De formele ondertekening gebeurt op een regionale top in de Braziliaanse hoofdstad, die vandaag (vrijdag) begint. De staatshoofden van de twaalf lidstaten zullen er het verdrag tekenen. Brazilië eist met de vorming van het Zuid-Amerikaanse blok vooral opnieuw de rol van initiatiefnemer op. “Als Brazilië er nu niet in slaagt, dan zal Chávez het doen, op zijn manier”, zegt expert in buitenlands beleid João Augusto de Castro Neves.
Het idee van een Zuid-Amerikaanse vrijhandelszone tussen de  bestaande blokken Mercosur en het Andesgemeenschap komt oorspronkelijk van Brazilië. De Mercosur bestaat uit Argentinië, Brazilië, Paraguay, Uruguay en binnenkort Venezuela, terwijl de Andesgemeenschap bestaat uit Bolivia, Colombia, Ecuador en Peru.
De nieuwe UNASUR moet al die landen verenigen en mikt vooral op de aanleg van betere infrastructuur en energienetwerken in de regio met steun van de BNDES, de Braziliaanse staatsbank voor ontwikkeling. “De belangrijkste doelstelling van de UNASUR is het versterken van de politieke dialoog tussen de landen en het uitdiepen van de regionale integratie”, stelde het Braziliaanse ministerie voor Buitenlandse Zaken in een verklaring. Die integratie is nodig op het vlak van financiën en economie, sociale ontwikkeling, culturele samenwerking, transport, energie en communicatie.

Meningsverschillen


Vraag is welke koers de nieuwe unie zal varen, want aan meningsverschillen is er geen gebrek. Brazilië en Venezuela kijken bijvoorbeeld heel anders aan tegen de relaties met de Verenigde Staten. Brazilië wil vooral de 44 miljard dollar aan handel met de VS behouden, terwijl Venezuela zich ronduit vijandig opstelt tegenover de VS, ook al is het zijn grootste handelspartner.
Het is bovendien nog maar de vraag of nieuwe conflicten vermeden kunnen worden  tussen de landen die aan de top deelnemen. De organisatoren moesten op de valreep nog een ander hotel zoeken voor de Colombiaanse president Álvaro Uribe, om te vermijden dat hij Chávez of de Ecuadoraanse president Rafael Correa tegen het lijf zou lopen. De spanningen liepen onlangs hoog op tussen de rechtsgezinde Uribe en zijn linkse tegenhangers in Venezuela en Ecuador, nadat Colombia in maart een kamp van de FARC-rebellen bombardeerde op Ecuadoraans grondgebied.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.