"Brazilië kan ecologische grootmacht worden"

Interview met Braziliaanse klimaatexpert Carlos Nobre

Brazilië heeft de ambitie een ecologische grootmacht te worden. Dat zegt de Braziliaanse klimaatexpert en beleidsmaker Carlos Nobre in een gesprek met IPS.

“Wereldwijd zou de temperatuur tegen het eind van deze eeuw met 3 tot 5 graden stijgen. Dat is veel. Ze steeg al 0,8 graden in 200 jaar. Dat is een vrij pessimistische evolutie”, zegt Carlos Nobre, sinds begin dit jaar verantwoordelijk voor onderzoeksprogramma’s bij het Braziliaanse ministerie voor Wetenschap en Technologie.

“In 2010 werd het grootste uitstootvolume in de geschiedenis van de menselijke beschaving geregistreerd: bijna 45 procent meer dan de uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen in 1990. Met deze cijfers is het onmogelijk niet bezorgd te zijn.”

Het eerste rechtstreekse slachtoffer van die abrupte verandering is de biodiversiteit, zegt Nobre. “In het natuurlijke ritme zijn voor het ontstaan van een soort honderdduizenden jaren nodig, maar de uitroeiing verloopt zeer snel, een storing volstaat. De biologen schatten dat 40 procent van alle soorten met uitsterven bedreigd is als het huidige pessimistische scenario tegen het einde van deze eeuw niet onder controle is. Dat betekent een grote ramp voor het leven op aarde.”

Amazonejungle verliezen

Ook Brazilië lijdt onder de klimaatcrisis. In het semi-aride noordoosten van het land wonen twintig miljoen mensen, “het grootste semi-aride gebied ter wereld”, zegt Nobre. “De natuurrampen nemen toe in Brazilië, met overstromingen, aardverschuivingen, hittegolven, vervuiling en een omgeving die het levenskwaliteit steeds moeilijker maakt.”

De ecologische kwetsbaarheid is het grootst in de Amazone- en Cerrado-regio. “Het risico is daar enorm groot dat soorten op grote schaal uitsterven, op een schaal die de mensheid nooit eerder heeft gezien. We spreken over een mogelijke verandering die het Amazonegebied in geen tientallen miljoenen jaren gezien heeft. Het bos zou in verarmde savanne kunnen veranderen. Als het klimaat sterk verandert in tweehonderd jaar, zullen we een groot deel van de Amazonejungle verliezen.”

Ecologische grootmacht

Brazilië heeft het potentieel een nieuwe beweging voor duurzame ontwikkeling aan te voeren, zegt Nobre. “In tegenstelling tot China en India kan Brazilië een veel meer uitgebalanceerde ontwikkeling en duurzame toekomst plannen. Het heeft een hoeveelheid natuurlijke rijkdommen die misschien geen enkel ander land ter wereld heeft.

“Vandaag gebruikt het al 46 procent hernieuwbare energiebronnen en kan dat tegen 2050 tot 80 procent optrekken. Dat alles maakt het mogelijk tot een van de schoonste landen uit te groeien.”

Volgens Nobre is de Braziliaanse samenleving zich ervan bewust dat die toekomst mogelijk is. “Brazilië wil geen militaire grootmacht worden, het heeft het potentieel om een nieuw model van tropische ontwikkeling te verkennen en een ecologische grootmacht te worden door op een termijn van twintig tot dertig jaar ten volle hernieuwbare energie te gebruiken. We willen het schoonste land ter wereld zijn op het vlak van energie, van productie en van duurzame landbouw.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2938   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift