Brazilië legt carnavalsverkeer droog

Vanaf donderdagnacht mogen baanrestaurants en tankstations langs alle grote wegen in Brazilië geen alcohol meer schenken. De regering wil het schrikbarend hoge aantal verkeersdoden tijdens de feestdagen verminderen.
Vandaag (1 februari) begint in Brazilië met carnaval een vakantieperiode waarin het verkeer nog onveiliger is dan anders. Automobilisten op weg naar dolle feestjes drinken om alvast in de stemming te komen. Vorig jaar kwamen tijdens de vijf gekke dagen 490 mensen om op de Braziliaanse wegen; nog eens 300 slachtoffers stierven de dagen daarop aan de gevolgen van carnavalsbotsingen. Per jaar laten ongeveer 35.000 Brazilianen het leven in het verkeer.
Dat moet nu veranderen. “Wees voorbereid, café-uitbaters: we houden jullie in de gaten”, waarschuwde minister van Justitie Tarso Genro. Zelfs straatventers die hun brood verdienen aan op- en afritten van de snelwegen, moeten zich aan het alcoholverbod houden.
Wie de komende dagen toch cachaça, bier of andere geestrijk vocht verpatst aan automobilisten, krijgt meteen een boete van 575 euro. Recidivisten betalen het dubbele en kunnen ook hun licentie kwijtspelen.
Alberto Sabagg, de directeur van de Braziliaanse Vereniging van Verkeersgeneeskunde, maakt zich sterk dat de maatregel het aantal verkeersslachtoffers kan halveren. Dat is niet uit de lucht gegrepen. Volgens de regering had 84 procent van de Brazilianen die in 2006 omkwamen in het verkeer, te veel gedronken.
De regering overweegt ook het maximaal toegelaten alcoholgehalte in het bloed nog omlaag te schroeven. Nu is de limiet 0,6 promille. En de verkeersboetes worden misschien fors verhoogd.
Meer verkeer
Critici zeggen dat in de eerste plaats de verkeerspolitie moet worden versterkt – strenge wetten werken niet als ze niet worden afgedwongen. Meer agenten zijn ook nodig omdat er almaar meer auto’s op de weg komen. Dit weekend verwacht de politie 30 procent meer verkeer dan tijdens de vorige carnavalsperiode.
Manoel Goncalves, de uitbater van een restaurant bij een tankstation op een van de uitvalswegen van Rio de Janeiro, voorspelt dat het alcoholverbod niets zal uithalen en alleen banen doet verdwijnen. Alcohol is goed voor 60 procent van zijn omzet. Als automobilisten geen biertje meer kunnen drinken tijdens hun pauzes op de autosnelweg, “dan nemen ze toch gewoon een krat mee uit de supermarkt en drinken ze onderweg.”
Volgens Teresa de Santana en Charles Ribeiro moeten de Brazilianen eerst en vooral door krijgen dat dronken rijden gevaarlijk is. In 2004 verloren Teresa en Charles hun negentienjarige dochter Juliana in een verkeersongeluk. Nu trekken ze tijdens het weekend naar cafés en dancings om er aan jongeren pamfletten uit te delen die waarschuwen voor alcohol achter het stuur.
Charles heeft een voorstel uitgewerkt waarmee hij de overheid wil aanzetten al vanaf het lager onderwijs verkeerskunde te onderwijzen. Maar hij wil ook strengere straffen. De jonge man die Juliana omver reed, moest enkel gemeenschapsdienst doen en speelde voor twee jaar zijn rijbewijs kwijt. “Maar wie garandeert dat hij die bepalingen ook nakomt?” vraagt Charles zich af.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.