Brazilië lustte Mexicaanse IMF-kandidaat niet

Dat de Franse Christine Lagarde de nieuwe IMF-directeur wordt en niet de Mexicaan Agustín Carstens, komt onder meer doordat de opkomende economieën Carstens niet zo zagen zitten, zeggen experts. Vooral bij Brazilië lag hij niet goed.

In de strijd om de leiding over het Internationaal Monetair Fonds, die dinsdag werd beslecht, stond een kandidaat van het Noorden, de Franse minister van Financiën Christine Lagarde, tegenover een kandidaat van het Zuiden, de gouverneur van de centrale bank van Mexico, Agustín Carstens.

Carstens te conservatief

De andere ontwikkelingslanden liepen niet warm voor de Mexicaanse kandidaat. Door zijn conservatieve profiel liep hij de steun van belangrijke opkomende economieën als Brazilië mis.

Het geografische criterium heeft niet echt een rol gespeeld, omdat de opkomende economieën en de ontwikkelingslanden geen vertrouwen hadden in de Mexicaan, zegt de Braziliaanse econoom Fernando Cardim de Carvalho, emeritus hoogleraar aan de Federale Universiteit van Rio de Janeiro.

Lagarde leek beter geschikt om het werk van de Dominique Strauss-Kahn voort te zetten. Strauss-Kahn had dan wel geen zware hervormingen doorgevoerd, hij had wel “het politieke prestige van het IMF hersteld”, zegt Cardim.

Brazilië voor Strauss-Kahn

Strauss-Kahn, die in mei moest opstappen na beschuldigingen van seksuele aanranding, lag goed bij de Braziliaanse regering. De Fransman had de weg geplaveid naar hervormingen die meer gewicht konden geven aan ontwikkelingslanden.

Enkele dagen voor de stemming had de Braziliaanse minister van Economie, Guido Mántega, al aangekondigd dat de voorkeur van zijn land uitging naar wie de hervormingen zou voortzetten die door Strauss-Kahn ingezet waren. De verwachte steun van de VS en de EU gaf uiteindelijk de doorslag in de keuze voor Lagarde.

Rijke landen beslissen

Behalve Brazilië kozen ook Rusland en China voor Lagarde. Maar uiteindelijk wegen de opkomende economieën niet zwaar genoeg. Elk van de 24 leden van het IMF-bestuur stemt in naam van de groep landen die het vertegenwoordigt, maar hun stemgewicht hangt af van de financiële bijdrage van die landen. De VS hebben daardoor 17 procent van de stemmen, de EU heeft zelfs 29 procent, een aandeel dat veel groter is dan hun gewicht in de wereldeconomie.

Doordat de rijke landen de meeste stemkracht hebben, lijkt de verkiezing van de IMF-directeur “gebrekkig”, klaagde Paulo Nogueira Batista Junior de voorbije dagen in de Braziliaanse media. Hij vertegenwoordigt Brazilië en acht andere Latijns-Amerikaanse en Caraïbische landen in het IMF. Bovendien is de macht van de directeur “relatief beperkt”, zegt Cardim: “Degenen die het IMF financieren hebben het laatste woord.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.