Brazilië ontwikkelt draadloos internet op zonne-energie

Een Braziliaanse universiteit heeft een draadloze internetrouter ontwikkeld die werkt op zonne-energie. Het toestel kan voor een digitale revolutie zorgen op het platteland waar geen elektriciteit beschikbaar is.
Grote delen van het Braziliaanse platteland beschikken niet over een stroomnet en al helemaal niet over een netwerkinfrastructuur. Precies die twee factoren maakten internettoegang op het platteland zo goed als onmogelijk, maar daar kan het nieuwe toestel verandering in brengen. Het kan immers als draadloze modem niet alleen zonder netwerkkabels, maar dankzij het zonnepaneel ook meteen zonder stroomnet.
 
Elk toestel beschikt naast het zonnepaneel ook over een goedkope batterij die het bij gebrek aan zonlicht twee dagen lang kan uitzingen. De toestellen zijn goedkoop, vergen geen ingewikkelde installatie en onderhoud. Van zodra ze uit de verpakking gehaald worden, zijn ze klaar voor gebruik en gaan ze automatisch op zoek naar andere draadloze modems. Elk toestel fungeert meteen ook als doorgeefluik voor die andere modems, zodat  ze een autonome ketting of netwerk kunnen vormen.
De wi-fi modem werd ontwikkeld door professor Marcelo Zuffo en zijn studenten aan de universiteit van Sao Paulo. Elk draadloos toegangspunt wordt geïntegreerd in een netwerk van toestellen die met elkaar zijn verbonden. Dankzij de toestellen moeten ook scholen zonder elektriciteit internettoegang kunnen krijgen. In samenwerking met de ontwikkelingscomputers van OLPC moeten die voor een kleine revolutie kunnen zorgen. Op de campus van de universiteit hangen al verschillende modems aan verlichtingspalen die de hele site van internettoegang voorzien. Ze zijn volgens Zuffo prima geschikt om hetzelfde te doen in bosgebieden of sloppenwijken. Hij wil nu vooral werken aan de miniaturisering van de toestellen. “Zo kunnen we ook besparen op de kosten. Uiteindelijk zullen ze nog zo groot zijn als een gsm of een pak speelkaarten”, zegt hij.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.