Brazilië rekent zich rijk

De Braziliaanse economie is vorig jaar bijna een derde harder gegroeid dan vorige maand werd aangekondigd. Dat is enkel en alleen te danken aan… een nieuwe manier van berekenen. Door het betere resultaat hoort Brazilië weer tot de grootste tien economieën ter wereld.
Volgens de nieuwe berekeningen is het Braziliaanse Bruto Binnenlands Product (BBP) is in 2006 met 3,7 procent gegroeid. Vorige maand hield het Braziliaanse Instituut voor de Statistiek het nog bij 2,9 procent.
De Braziliaanse statistici hebben het aandeel van de dienstendienstensector in het BBP opgetrokken van 56,3 tot 66,7 procent. De industrie en de landbouwsector krijgen nu minder gewicht. In heel de wereld houden economen bij het opstellen van de nationale rekeningen meer rekening met de dienstensector dan vroeger.
Zelfs de Braziliaanse oppositie had geen kritiek op de nieuwe berekeningswijze, al flatteert die de prestaties van de in 2003 aangetreden president Luiz Inácio Lula da Silva. Tegelijk komt immers de zwakke economische groei van de voorbije jaren beter uit de verf.
In 2004, het beste jaar sinds halfweg de jaren 90, groeide de Braziliaanse economie volgens de nieuwe berekening 5,7 procent. Dat is nog veel beter dan de 4,9 procent die tot hiertoe in de boeken stond. Ook de toekomst ziet er rooskleuriger uit. De Centrale Bank trok zijn groeiprognose voor dit jaar op van 3,8 tot 4,1 procent en minister van Planning Paulo Bernardo gelooft dat 4,5 procent haalbaar is.
De nieuwe methode is “moderner”, geeft Fernando Cardim de Carvalho toe, een professor Economie aan de Federale Universiteit van Río de Janeiro. Maar het resultaat wordt minder precies omdat er meer gewicht wordt toegekend aan “ontastbare producten” en diensten die “moeilijker te meten” zijn dan industriegoederen of landbouwproducten.
Groei in de gezondheidssector kan bijvoorbeeld te liggen aan prijsstijgingen of investeringen in technologie in topziekenhuizen, terwijl de kwaliteit van de algemene dienstverlening erop achteruit gaat, zoals dat nu het geval is in de openbare ziekenhuizen in Brazilië. In ontwikkelingslanden als Brazilië groeit ook het privé-onderwijs vaak, wat de kansenongelijkheid tussen arm en rijk nog verergert.
Cardim de Carvalho Además zou graag zien dat de betrouwbaarheid van de nieuwe resultaten getest wordt, bijvoorbeeld door de cijfers af te zetten tegen “meer concrete gegevens” als de industriële productie en het aantal nieuwe jobs.
Economen wijzen er overigens op dat de nieuwe cijfers ook zorgwekkende trends zichtbaar maken. De economische groei van de voorbije jaren in Brazilië was meer op consumptie dan op investeringen gebaseerd. Het aandeel van de investeringen in het BBP daalt en dat is geen recept voor economische groei. Het wegkwijnen van de nijverheid in het BBP duidt volgens sommige economen op een “voortijdige de-industrialisering”. Dat is niet goed voor een ontwikkelingsland waar veel armoede en ongelijkheid heerst.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.