Brazilië rouwt om kinderarts in Haïti

Een van de slachtoffers van de aardbeving in Haïti is de Braziliaanse kinderarts Zilda Arns. Ze redde miljoenen Braziliaanse kinderen van de ondervoeding met haar organisatie Pastoral da Criança (Pastorale van het Kind). Ze was een held in eigen land en al getipt voor de Nobelprijs voor de Vrede.
De Braziliaanse regering heeft officieel bevestigd dat Zilda Arns een van de dodelijke slachtoffers van de aardbeving is. De regeringen van de zuidelijke deelstaten Paraná, waar Arns woonde, en São Paulo hebben drie dagen van officiële rouw afgekondigd voor Arns.

De Pastorale van het Kind speelde een beslissende rol in het terugdringen van de kindersterfte in Brazilië. De organisatie, die in 1983 werd opgericht, begeleidt vandaag bijna twee miljoen kinderen en zwangere vrouwen in zowat heel Brazilië. Ze zet daarvoor 300.000 vrijwilligers in.

De laatste tijd coördineerde Zilda Arns de internationale activiteiten van de organisatie. Het was daarom dat ze in Haïti was.

Zilda Arns had nauwe banden met de Braziliaanse bisschoppenconferentie, onder meer via haar broer Paulo Evaristo Arns, de aartsbisschop die het verzet tegen militaire dictatuur (1964-1985) in Brazilië leidde. Op vraag van de bisschoppen richtte Zilda Arns in 2004 ook de Pastorale van de Bejaarde op, die nu 14.000 vrijwilligers telt.

Er stierven nog meer Brazilianen in de aardbeving. Minstens elf Braziliaanse militairen kwamen om. Met 1250 eenheden levert het land het grootste militaire contingent van de VN-vredesmacht in Haïti (Minustah).

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2834   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift