Brazilië smeedt economische banden met andere ontwikkelingslanden

Sinds het aantreden van president Lula da Silva werpt Brazilië zich op als de nieuwe voortrekker van de ontwikkelingslanden. Die ambitie krijgt al een beetje vorm. Vandaag (vrijdag) vergaderen de Buitenlandministers van Brazilië, India en Zuid-Afrika in Rio de Janeiro. De drie landen bespreken plannen voor meer onderlinge vrijhandel en voor politieke frontvorming tegen de industrielanden.

Dat de ontwikkelingslanden op internationale fora weinig druk kunnen uitoefenen, bleek afgelopen week nog op de top van de G8 in Evian. Geen enkele van hun eisen – bijvoorbeeld de afbouw van de westerse landbouwsubsidies en het recht om patentvrije medicijnen in te voeren – werd daar ingewilligd met concrete toezeggingen.

De Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva verklaarde in Evian dat hij de positie van de arme landen bij multilaterale onderhandelingen wil versterken. Zijn minister van Buitenlandse Zaken, Celso Amorim, zet die strategie vandaag in de praktijk met zijn Indiase collega Yashwant Sinha en Nkosazana Dlamini-Zuma uit Zuid-Afrika. De trilaterale dialoog is meer op de economische praktijk gericht dan eerder pogingen tot frontvorming onder de landen van het Zuiden, zoals de Beweging van Niet-gebonden Landen (NAM).

De initiatieven voor meer vrijhandel met de Mercosur (de gemeenschappelijke markt van Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay) zijn niet nieuw. De Mercosur en Zuid-Afrika ondertekenden in december 2000 al een akkoord over voorkeurstarieven, maar sindsdien is de dynamiek een beetje stilgevallen.
India zal op 18 juni op de jaarvergadering van de Mercosur een akkoord ondertekenen dat de basis wordt voor een vrijere handel met het handelsblok. Concreet willen India en de Mercosur tegen de tweede helft van dit jaar een akkoord hebben over voorkeurstarieven op honderden producten. Bruno Bath, het hoofd van het departement regionale economische integratie, gelooft dat de onderhandelingen met India in augustus rond kunnen zijn.

Brazilië is er de laatste jaren in geslaagd een belangrijke handelspartner te worden voor Zuid-Afrika, India en China. De Braziliaanse export naar India verdriedubbelde tussen 2000 en 2002 en is nu goed voor 1,2 miljard dollar. Een akkoord moet die groei nu consolideren. Brazilië exporteert vooral olie, soja, motoren, benzinealcohol en mineralen naar India. Het importeert diesel, petrochemicaliën en geneesmiddelen. De handel met Zuid-Afrika is kleiner - vorig jaar 659 miljoen dollar – maar groeit fenomenaal. Vorig jaar steeg de export met 58 procent.

Lula hoopt dat de top tussen de drie regionale zwaargewicht het begin kan zijn van een nauwere samenwerking op politiek vlak. India, Zuid-Afrika en Brazilië hebben “convergerende opvattingen” over thema’s als landbouwsubsidies, ontwikkelingshulp en gezondheidszorg, zegt Gilberto Saboia, het hoofd van het departement bilateraal beleid van Buitenlandse Zaken. Toch spelen ook de eigen economische belangen mee als er multilateraal onderhandeld moet worden, bijvoorbeeld in de Wereldhandelsorganisatie. De belangrijkste exportmarkten voor Brazilië blijven de Verenigde Staten en (in toenemende mate) China.

Vooral de Braziliaanse automobielindustrie hoopt te profiteren van een betere toegang tot de Indische en Zuid-Afrikaanse markt. Dat heeft niet enkel te maken met het enorme potentieel aan mogelijke klanten. De Indiase overheid ziet steeds meer heil in de Braziliaanse suikerrietalcohol als brandstof. India heeft onlangs de stap gezet naar een verkeersbeleid dat het gebruik van alcohol stimuleert. Dat is goed nieuws voor de Braziliaanse suikerriet- en automobielsector, die al een kwarteeuw alcoholtechnologie in huis hebben.


Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.