Brazilië stelt schulden-voor-wetenschap-ruil voor

Een deel van de schulden die ontwikkelingslanden in het buitenland hebben uitstaan, zou kunnen worden omgezet in investeringen in onderwijs, wetenschap en technologie. Het voorstel komt van Brazilië, dat hierover een discussie op gang wil brengen binnen de Unesco.





De Braziliaanse minister van Wetenschap en Technologie Roberto Amaral ontvouwde het plan voor een schulden-voor-wetenschap-ruil tijdens de openingszitting van een vergadering van de Wereldcommissie over de Ethiek van Wetenschappelijke Kennis en Technologie (COMEST). Dat adviesorgaan werd in 1997 door de Unesco opgericht. De commissie vergadert deze week in Brazilië.

De redenering van Amaral is eenvoudig: de gedeeltelijke schuldenruil zal leiden tot technologische vooruitgang en dus tot economische groei. Op die manier kunnen de ontwikkelingslanden schulden terugbetalen die anders misschien nooit zouden worden afgelost. Brazilië zelf, dat voor 220 miljard dollar in het krijt staat in het buitenland, zegt dat het door de regeling eindelijk in staat zou zijn de aftakeling van zijn universiteiten te stoppen. In die instellingen vindt 90 procent van het wetenschappelijk onderzoek in het land plaats.

Brazilië zal het voorstel voor de schuldenruil formeel voorleggen op de COMEST-bijeenkomst, die nog tot donderdag duurt. Het idee gaat ook naar de top van Zuid-Amerikaanse ministers van Wetenschap en Technologie en naar een ministervergadering van Portugeestalige landen, die allebei donderdag plaatsvinden.

COMEST: http://www.unesco.org.br/comest/en/about_comest.html

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.