Brazilië verklaart oorlog aan illegale veehouderij

De Braziliaanse regering heeft meer dan drieduizend koeien in beslag genomen in een natuurreservaat in de provincie Para. Ze toont daarmee dat het menens is in de strijd tegen de illegale veeteelt die nefast is voor het Amazonewoud.
Carlos Minc, de Braziliaanse minister voor Milieu, wil daarmee een sterk signaal afgeven aan de andere veeboeren die in totaal zo’n zestigduizend koeien laten grazen in beschermde regio’s in het Amazonegebied. “Het is gedaan met de zachte aanpak”, zei Minc op een persconferentie in de hoofdstad Brasilia. “Wie geen respect heeft voor de milieuwetgeving, moet weten dat zijn vee gebruikt zal worden op de barbecues van Fome Zero”, dreigde de minister. Fome Zero of “nulhonger” is het voedselprogramma van de overheid voor de armste Brazilianen.
De geconfisqueerde koeien zullen echter niet zo snel op die barbecue terechtkomen. Ze worden over enkele weken geveild aan de hoogste bieder. De opbrengsten van die veiling gaan naar het voedselprogramma Fome Zero, naar gezondheidsprogramma’s voor de inheemse bevolking en naar toekomstige operaties tegen het illegale vee.
De illegale veehouderij is een groot probleem voor het Amazonewoud. De veeteelt is de belangrijkste oorzaak van ontbossing in het gebied. Minc kondigde aan dat er binnenkort nog eens 10.000 runderen in beslag genomen zullen worden. Hij is ervan overtuigd dat het illegale landgebruik snel zal stoppen als boeren de confiscatie van hun veestapel riskeren. In mei nam het Braziliaanse milieuagentschap al meer dan drieduizend ton soja en maïs in beslag die geteeld waren op illegaal ontbost land.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.