Brazilië zet eigen fonds tegen ontbossing op

Brazilië begint volgend jaar met een eigen fonds tegen de ontbossing in de Amazoneregio. Het startkapitaal bedraagt 150 miljoen dollar (102 miljoen euro); waarschijnlijk draagt Noorwegen 100 miljoen dollar (68 miljoen euro) bij. Rijke landen krijgen in ruil voor hun bijdragen uitstootcertificaten.
Brazilië kondigde het initiatief aan op de VN-klimaatconferentie die vandaag (14 december) in Bali wordt afgesloten. Ontbossing is verantwoordelijk voor ongeveer een vijfde van de uitstoot aan broeikasgassen die de aarde doen opwarmen.

De Wereldbank lanceerde eerder op de conferentie het idee van een internationaal fonds van 300 miljoen dollar (204 miljoen euro) om de ontbossing tegen te gaan. Een dertigtal landen toonde daarvoor interesse. Het fonds sluit aan op REDD-initiatief (Reduction of Emissions from Deforestation and Degradation), een mechanisme dat op Bali door gastland Indonesië naar voren werd geschoven en dat landen wil belonen voor bosbehoud. Maar Brazilië staat huiverig tegenover plannen die andere landen of instellingen te veel zeggenschap zouden geven over zijn bossen.

Niet-verhandelbare certificaten

Het Braziliaanse fonds moet in de eerste helft van 2008 in werking treden. Het zal gespijsd worden met vrijwillige bijdragen. In de beheerraad zetelen vertegenwoordigers van de federale en de deelstaatregeringen, afgevaardigden van bedrijven en niet-gouvernementele organisaties en Braziliaanse en buitenlandse wetenschappers.

Ontbossing en bosbranden zijn goed voor bijna driekwart van de uitstoot van broeikasgassen in Brazilië. Het tempo van de ontbossing is er de voorbije drie jaar wel duidelijk afgenomen. Door die vermindering heeft Brazilië al een half miljard ton minder koolstofdioxide in de lucht geblazen, zegt de regering.

In ruil voor bijdragen aan het fonds zal Brazilië uitstootcertificaten uitreiken. Anders dan de certificaten die de Wereldbank in het kader van haar fonds wil uitgeven, zullen de Braziliaanse certificaten niet verhandelbaar zijn. Brazilië mikt op landen en bedrijven die hun imago willen oppoetsen door een bijdrage te leveren aan de strijd tegen de klimaatverandering.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3196   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift