Brazilië zet verder in op groene energie

Eind januari opende Brazilië de eerste energiecentrale ter wereld die werkt op ethanol, biobrandstof uit suikerriet. Het land wil het gebruik van ethanol op wereldvlak stimuleren en de eigen energievoorziening groener te maken.
Volgens cijfers van de National Energy Balance genereert Brazilië momenteel 45 procent van zijn energie uit hernieuwbare bronnen. De nieuwe energiecentrale moet er in combinatie met andere initiatieven voor zorgen dat dat aandeel nog verder stijgt. De vraag naar ethanol wordt in Brazilië vooral gedreven door de populariteit van de zogenaamde flex-auto’s, die rijden op een mix van benzine en ethanol.
Negentig procent van de nieuw verkochte wagens zijn zulke flex-modellen. Door het gebruik van ethanol in plaats van benzine is de afgelopen dertig jaar 800 miljoen ton minder CO2 uitgestoten. De voorbije jaren is Brazilië ook steeds meer beginnen inzetten op windenergie, met als speerpunt de windmolenparken in de regio van Rio Grande do Norte.
Meer nog dan van biobrandstoffen of windenergie is Brazilië op dit moment afhankelijk van hydro-elektrische energie (voor zeventig procent). Er is veel kritiek op de megadammen die waterkracht gebruiken om energie op te wekken. Zij zijn vaak nefast voor het milieu en de leefomgeving van inheemse volkeren. Om die redenen ligt ook de constructie van de Belo Monte-dam in het Amazonewoud onder vuur. Daarvoor gaf de regering begin februari groen licht, ondanks fel protest van milieugroeperingen. Het project dateert al van de jaren negentig, maar werd toen stopgezet na wereldwijd protest.
Hoewel het erop lijkt dat Brazilië de hooggespannen verwachtingen op het vlak van groene energie probeert om te zetten in realiteit, breken sommige politieke beslissingen compleet met die beleidslijn. In 2007 werden in de Baai van Santos, voor de kust van de zuidelijke deelstaat Sao Paulo, aanzienlijke olie-en gasvoorraden ontdekt. President Lula had het bij de ontdekking over een ‘nieuwe onafhankelijkheidsdag’ en kondigde aan het olieveld zo snel mogelijk te willen ontginnen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2797   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2797  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.