Breaking the silence

De Israëlische organisatie Breaking the Silence is in 2004 opgericht door veteranen van het Israëlische leger. Met het gelijknamige boek, nu ook vertaald in het Nederlands, verzilvert ze haar mission statement: getuigenissen vastleggen van Israëlische soldaten die in de Bezette Palestijnse Gebieden hun legerdienst hebben gedaan.

Het wijdverbreide idee in de Israëlische samenleving dat de controle op de bezette gebieden uitsluitend is gericht op het beschermen van de burgerbevolking, is in strijd met de informatie die honderden Israëlische soldaten hier geven. De auteurs ontmantelen het verdedigingsmechanisme waarmee Israël zijn militaire strategie tegenover de Palestijnen rechtvaardigt. Ze leggen bloot hoe Israël alles –ook mishandeling en collectieve straffen– onder de noemer ‘preventie’ plaatst, waarbij men veronderstelt dat letterlijk elke Palestijn een gevaar is voor Israël. Ze laten ook zien dat de kolonisten bij het handhaven van het militaire bewind een actieve rol spelen via openbare functies en een stem in de militaire beraadslagingen.

145 letterlijk overgenomen getuigenissen van 106 ex-soldaten: lezen als een trein doet het niet echt. De makers waarschuwen zelf voor de naakte optekening, spreektaal en het militaire jargon, een keuze om zo trouw mogelijk te blijven aan het origineel. Maar het valt best mee, ook omdat je hier een zeer precieze inzage krijgt in een systeem dat met verstomming slaat.

Breaking the silence is uitgegeven door De Arbeiderspers. 414 blzn. ISBN 978 9029586023

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.