Brein laat Bush in de steek

De politieke adviseur van de Amerikaanse president George W. Bush, de 56-jarige Karl Rove, verlaat eind deze maand het Witte Huis. Dat verklaarde hij vanochtend in een interview met de Amerikaanse krant Wall Street Journal.
“De tijd is rijp”, zegt Rove in het interview. “Er is altijd wel nog een reden om te blijven, en hoe graag ik het ook gedaan heb, nu stop ik ermee in het belang van mijn gezin.”
Rove en Bush werkten al sinds 1993 samen. Voor de presidentiële campagne van 2000 stippelde Bush’ politieke goeroe de strategie uit. In september 2002, de aanloop naar de oorlog in Irak, begon de campagne voor de tussentijdse Congresverkiezingen in de Verenigde Staten.
Campagnemanager Karl Rove wees er toen op dat de Republikeinen van de nationale veiligheid het centrale thema moesten maken, omdat ‘de kiezers erop vertrouwen dat de Republikeinen beter zijn in het beschermen van Amerika’, zei politiek denker Noam Chomsky in 2003 in MO*.

‘Geen oorlog in 2004’


Ook de zege van Bush in 2004 was grotendeels aan Rove toe te schrijven. Rove verklaarde in september 2003, na de inval in Irak, dat de president zich ‘geen oorlog in 2004’ kon veroorloven. Dat advies nam Bush ter harte, want zijn achteruitgang in de opiniepeilingen was grotendeels aan de gesneuvelde Amerikaanse soldaten in Irak toe te schrijven.

Schandalen


De naam van Rove werd in 2003 genoemd in het zogenaamde Plamegate-schandaal. De identiteit van CIA-agent Valerie Plame werd daarbij gelekt naar de pers omdat haar man kritiek gegeven had op de Amerikaanse regering. De speciale aanklager Patrick Fitzgerald, die het onderzoek voerde, legde Rove echter niets ten laste. Uiteindelijk werd Lewis Libby, de stafchef van vice-president Dick Cheney, veroordeeld, president Bush schold zijn straf begin dit jaar kwijt.
Rove zou ook verantwoordelijk zijn voor het ontslag van acht federale aanklagers in 2006. De minister van Justitie, Alberto Gonzales, kwam daardoor onder vuur te liggen, omdat hij het Congres eerst gezegd had dat de aanklagers ontslaan werden wegens hun slechte prestaties. Later moest hij toegeven het Congres onjuiste informatie te hebben doorgespeeld.
 Bush bleef echter achter zijn justitieminister staan. De Amerikaanse president zorgde er begin dit jaar ook voor dat Rove niet moest getuigen, en beriep zich daarvoor op zijn presidentiële privileges.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.