Briefschrijvers vragen Obama om strengere aanpak Iran

In een rapport en een brief vragen nucleaire specialisten en Amerikaanse senatoren president Obama om strengere economische sancties tegen Iran te nemen en militaire actie te overwegen om het nucleaire programma van het land te vernietigen.

De experts in non-proliferatie vragen in een 155 pagina’s tellend rapport dat Washington de duidelijke intentie moet uiten dat het “een internationaal embargo zal invoeren op investeringen en handel met Iran”, uitgezonderd op voedsel en medicijnen, als het land zijn nucleaire werkzaamheden niet staakt.

Ze worden daarbij gesteund door het hoofd van de rechtse pro-Israëlitische lobbygroep Stichting voor de Verdediging van Democratieën (FDD).

De oproep komt op een moment van speculaties over een belangrijke ontmoeting tussen Iran en vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad: de VS, Groot-Brittannië, Frankrijk, China en Rusland, en Duitsland (P5 +1). Deze laatste ondernamen de laatste twee maanden pogingen om hun posities ten aanzien van Iran te verenigen. De meeting is nog niet gepland maar waarnemers geloven sterk dat die op het einde van de maand zal plaatsvinden.

Veranderende Midden-Oosten

Het rapport “VS non-proliferatiestrategie voor het veranderende Midden-Oosten” stelt dat Washington “de Iraanse isolatie moet verhogen, onder meer door het regime in Syrië te wijzigen” en “voorbereidingen te treffen voor het inzetten van gevechtsvliegtuigen en/of raketten om het nucleaire vermogen van Iran te vernietigen.”

Enkel als Iran “zinvolle toegevingen doet” waaronder het stopzetten van de verrijking van uranium en aanverwante projecten, het sluiten van de ondergrondse verrijkingsfabriek in Fordow en het toestaan van inspecties van het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA), mag een verlichting van de sancties worden overwogen, aldus het rapport, dat mee werd opgesteld door de voorzitter van FDD, Mark Dubowitz en David Albright, natuurkundige en hoofd van het Instituut voor Wetenschap en Nationale Veiligheid (ISIS).

De aanbevelingen zijn in dat opzicht eerder een verlengde van de positie van Israël dan dat ze die van de regering Obama volgen. Deze suggereerde dat het niet noodzakelijkerwijze zal aandringen op een volledige schorsing van de verrijking van uranium, een eis die Iran steeds heeft afgewezen – en die door veel Irankenners als een deal-killer wordt aangeduid – als voorwaarde voor de mogelijke opheffing van sancties.

Capitulatie

“Het rapport is geen realistische basis voor onderhandelingen”, zegt Greg Thielmann van de Associatie voor Wapencontrole (ACA). “Het verwacht dat Iran capituleert op alle vlakken.”

Thielmann noemde het gebrek aan aandacht voor Israël, dat in tegenstelling tot Iran het non-proliferatieverdrag niet ondertekende, “verdacht”, zeker gezien de beoogde reikwijdte van het rapport.

Iraanse functionarissen hebben de laatste maanden gesuggereerd dat ze bereid zijn om toegevingen te doen waaronder het toestaan dat het IAEA betere inspecties kan doen, in ruil voor het intrekken van sancties tegen het land. Wel drongen ze erop aan dat hun recht op verrijking van maximum vijf procent van het huidige aandeel, niet onderhandelbaar is.

Brief aan Obama

Aan het rapport dat de neerslag is van een reeks rondetafelgesprekken waaraan verschillende hoge regeringsfunctionarissen deelnamen, hing ook een brief aan Obama. De brief werd naar verluidt opgesteld door het Amerikaans Israëlisch comité voor openbare zaken (AIPAC) en ondertekend door 73 Amerikaanse senatoren. Er wordt in gewaarschuwd om “de druk op de Iraniërs niet te verminderen zolang het nucleaire probleem niet in zijn totaliteit wordt aangepakt.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2886   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift