‘Britse buitenlandpolitiek kweekt terroristen’

De Britse buitenlandpolitiek zorgt voor een radicalisering van moslimjongeren en doet sommigen van hen naar terreur grijpen. Dat zeggen zes Britse parlementsleden in een open brief aan hun regering. Ook andere moslimleiders in Groot-Brittannië wijzen de Britse regering op haar verantwoordelijkheid.
“Wij denken dat het huidige Britse beleid burgers binnen en buiten de UK in het gevaar brengt. Het debacle in Irak en de aanvallen op burgerdoelwitten in het Midden-Oosten, vergroten het gevaar niet alleen voor de mensen in die regio maar vormen een bedreiging voor ons allen omdat ze munitie leveren voor extremisten.” Dat schrijven drie parlementsleden van Pakistaanse origine, Sadiq Khan, Shahid Malik en Mohammed Sarwar uit het Lagerhuis en drie leden van de House of Lords, Lord Patel, Lord Ahmed en Baroness Pola Uddin in een open brief aan premier Tony Blair.

Blair heeft altijd ontkend dat de Britse interventie in Irak en Afghanistan de bomaanslagen in eigen land heeft geprovoceerd. Het islamterrorisme is ouder dan die interventies, repliceert de Britse regering. Maar heel wat Britse moslimleiders geloven dat het Britse beleid het motief was voor de daders van de aanslagen van 4 juli vorig jaar in Londen en de verijdelde aanslagen van vorige maand.

“Kijk naar de wereld en je ziet dat moslims overal in de verdrukking zijn: Iran, Afghanistan, Tsjetsjenië, Kasjmir,” zegt Mushtaq Lasharie, die voor de Labour Party zetelt in het college van de Londsense wijk Kensington. “Steeds meer moslims raken gedesillusioneerd. Ze reageren bijzonder fel tegen de dubbele standaard die de westerse wereld hanteert. Het Westen preekt de democratie, maar als de Palestijnen Hamas kiezen, als de Libanezen hun regering kiezen, als de Iraniërs Ahmadinejad kiezen, dan moeten die westerse landen dat aanvaarden.” Lasharie gelooft dat die dubbele standaard geweld uitlokt bij Britse moslimjongeren. “Ik keur het niet goed, maar misschien is dit de enige manier om te protesteren tegen het Westen.”

Ahmed Versi, uitgever van de Britse jongerenkrant The Muslim News, zegt dat de woede bij moslimjongeren met elke nieuwe crisis sterker wordt. “Recent hebben we meer dan duizend moslims zien sterven in Libanon. Het geeft jongeren het gevoel dat het niemand kan schelen wat er gebeurt in de moslimwereld. Dat kan wraakgevoelens opwekken.”

“Extremisten zijn erin geslaagd om de hele moslimsgemeenschap ervan te overtuigen dat de oorlog tegen de terreur in feite een oorlog is tegen moslims en tegen de islam,” zegt Ghiyasuddin Siddiqui, de leider van het Muslim Parliament, een Britse ngo. “Als de Amerikaanse president Bush zegt dat dit een oorlog is tegen het Islamitische fascisme, dan overtuigt dat onschuldige, onwetende mensen dat er een soort samenzwering wordt beraamd tegen de islam. Ze zien het totaalbeeld niet, namelijk dat er achter deze oorlog een strijd schuilgaat om markten en middelen.”

Bovendien heeft de Britse regering een historische verantwoordelijkheid voor het extremisme dat nu de kop opsteekt, zegt Siddiqui. De Britse regering heeft gedurende de jaren tachtig en negentig extremisten gesteund in Afghanistan in hun strijd tegen de Sovjets. In die tijd kwamen “veel Afghaanse jihadi naar Groot-Brittannië om jongeren te begeesteren en te rekruteren. Heel wat van de huidige banden bestonden toen al. Het is belangrijk dat de Britse regering die rol erkent.” (MM/JS)

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift