Britse Irakees kwijnt al maanden weg in Iraakse cel

Ramze Shihab Ahmed, een Brit van Iraakse afkomst, trok naar Irak om zijn zoon te helpen die in de gevangenis zat. Hij werd zelf gearresteerd en gefolterd. Hij zit nog steeds in de cel, niemand weet waarom. Hij is een van de naar schatting 30.000 gevangenen die in de Iraakse cel zit zonder proces of zelfs maar een beschuldiging.
Rabiha al Qassab is een 63-jarige Iraakse vluchtelinge die in een rustige residentiële buurt in Noord-Londen woont. Op een grijze decemberdag in 2009 kreeg ze een telefoontje dat het begin werd van een nieuwe nachtmerrie.

In september hadden zij en haar man Ramze Shihab Ahmed te horen gekregen dat hun zoon Omar gearresteerd was door de Iraakse veiligheidsdiensten. “Ramze was zeer bezorgd over Omar”, zegt ze. “We wisten niet waarom hij gearresteerd was.” Haar man trok naar Irak. “Hij dacht niet dat er enig gevaar was voor hem.” Nog geen maand later zat hij zelf in de gevangenis.

Staatsgreep



Ramze Shihab Ahmed was generaal geweest in het Iraakse leger. Na een poging tot staatsgreep tegen Saddam Hoessein was hij het land ontvlucht. Toen hij bij zijn terugkeer naar Irak navraag deed naar zijn zoon, trok hij de aandacht van de autoriteiten. Voor hij het wist, waren ze op zoek naar hemzelf.
“Hij hoorde dat soldaten hem zouden komen arresteren, maar hij dacht niet dat dit een probleem zou zijn”, zegt Rabiha al Qassab. “Hij bleef in het huis van zijn broer en wachtte tot ze hem zouden komen halen. Hij zou hen vertellen dat het allemaal een vergissing was.”

Ramze Shihab Ahmed werd gearresteerd en toen hoorde zijn familie maandenlang niet meer van hem. Niemand had een idee waar hij naartoe was gebracht. Zijn vrouw nam contact op met het parlementslid van haar district. Die bracht het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken op de hoogte.
“Zodra we vernamen dat meneer Ahmed gearresteerd was, hebben we herhaaldelijk geprobeerd toegang tot hem te krijgen”, zegt een woordvoerder van Buitenlandse Zaken. Het duurde maanden voor de Iraakse autoriteiten toestemming gaven hem te zien. “Toen de ambassade naar hem informeerde, zei de Iraakse regering dat hij eerst de Iraakse nationaliteit had en dan pas de Britse en dat ze dus geen recht op informatie hadden”, zegt Rabiha al Qassab.


Foltering en misbruik



En toen, op 25 maart, kreeg ze opnieuw telefoon. Het was haar man. “De bewakers hadden hem een telefoon gegeven. Hij zei dat ik 50.000 dollar moest betalen voor zijn vrijlating. Toen zei hij me dat hij zich in een gevangenis in Muthanna bevond en dat ik het aan de ambassade moest vertellen. Toen hebben ze het gesprek afgebroken.”
Al Qassab belde de Britse ambassade. In april mocht een consulair vertegenwoordiger haar man ontmoeten. Toen bleek dat hij was gefolterd om hem te doen bekennen dat hij bij terroristische activiteiten betrokken was. “Ze hebben hem geslagen”, zegt zijn vrouw. “Ze hebben een plasticzak over zijn hoofd getrokken tot hij het bewustzijn verloor, en ze wekten hem met elektrische schokken. Ze zeiden dat ze zijn zoon zouden verplichten hem te verkrachten als hij niet bekende. Ze staken een houten stok in zijn anus. Ze hebben hem op alle mogelijke manieren misbruikt.”

Na dagen van foltering tekende Ramze Shihab Ahmed een bekentenis dat hij lid was van Al Qaeda in Irak. Een absurde claim, zegt zijn vrouw: “Als hij bomaanslagen op televisie zag, zei hij ‘wat voor een islam is dit?’ Hij had medelijden met de mensen die omgekomen waren.”

Verre van uniek


Mensenrechtenexperts zeggen dat het verhaal van Ramze Shihab Ahmed verre van uniek is. De situatie in de Iraakse gevangenissen is nauwelijks verbeterd sinds de donkerste dagen van de dictatuur van Saddam Hoessein. In een nieuw rapport over mishandeling in Iraakse gevangenissen schat Amnesty International dat 30.000 mensen worden vastgehouden in Irak zonder proces of beschuldiging. Velen worden gefolterd.

“Het probleem voor mensen die lange tijd van de buitenwereld afgesneden zijn en gefolterd zijn voor ze in de rechtbank verschijnen, is dat ze de die beschuldigingen niet kunnen bewijzen”, zegt Malcolm Smart, directeur van Amnesty International in het Midden-Oosten. Volgens Smart kunnen gevangenen op geen enkele manier hun aanhouding aanvechten.
Een deel van het probleem is het gebrek aan internationaal toezicht op de Iraakse gevangenissen sinds de invasie onder aanvoering van de VS in 2003. Het Amnesty-rapport bevat verhalen van gevangenen die na arrestatie door VS-militairen aan de Irakezen zijn overgedragen en vervolgens gefolterd zijn.
Malcolm Smart heeft geen weet van folteraars die voor de rechter gebracht zijn.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.